Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com BATX aandelen: Baidu, Alibaba, Tencent en Xiaomi de Chinese techreuzen


Uw advertentie hier?


BATX aandelen: Baidu, Alibaba, Tencent en Xiaomi de Chinese techreuzen

BATX aandelen Baidu Alibaba Tencent Xiaomi

De BATX aandelen zullen de meeste beleggers niet één, twee, drie iets zeggen en toch kennen de meeste beleggers ze wel. Wie de tegenhanger van deze Chinese aandelen noemt zal misschien een idee krijgen. Wat in Amerika ‘GAFA’ kent in China met de ‘BATX’ aandelen de tegenhanger:

GAFA aandelen: Google (Alphabet), Amazon, Facebook en Apple

BATX aandelen: Baidu, Alibaba, Tencent en Xiaomi

Elk van bovengenoemde bedrijven en in dezelfde volgorde is elkaars Amerikaanse dan wel Chinese tegenhanger. Zo zijn Google en Baidu vooral bekend van de zoekmachines, Amazon en Alibaba vooral de webwinkels, Facebook en Tencent zijn de social media platforms en tot slot zijn Apple en Xiaomi de producenten van onder meer smartphones en tablets.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
De vier Chinese techreuzen op een rij

Baidu – Baidu Search is de grootste zoekmachine van China en vergelijkbaar zoals ongeveer de rest van de wereld Google kent. Google mag in China niet gebruikt worden dus heeft Baidu Search een beperkte concurrentie. Net als Google biedt Baidu ook andere diensten aan zoals Baidu Map en Baidu Cloud. Qua volume van zoekresultaten heeft Baidu in China een marktaandeel van ongeveer 65 procent. Het is de op twee na grootste zoekmachine ter wereld.

Alibaba Group – werd in 1999 opgericht als een e-commercebedrijf. Inmiddels is Alibaba uitgegroeid tot veel meer dan dat, het technologiebedrijf is actief in de sectoren e-commerce, entertainment, online betalingen, clouddiensten en AI (Artificial Intelligence). Qua e-commerce heeft Alibaba een marktaandeel van bijna 60 procent in China.

Tencent – is voornamelijk een social media platform dat te vergelijken is met Facebook. Het is actief in berichtendiensten, sociaal platform, entertainment, e-commerce, online betalingen en net als Alibaba ook AI. WeChat is de populairste berichtendienst van Tencent en het heeft circa 200 miljoen actieve gebruikers per maand. Na WhatsApp en Messenger is het de grootste berichtendienst ter wereld. Opvallend is misschien wel dat ze de nummer één zijn op het gebied van online gamen.

Xiaomi – wijkt af ten opzichte van de drie voorgangers, het produceert namelijk hi-tech apparatuur waarvan de bekendsten smartphones, televisies en slimme apparatuur zijn. Xiaomi behoort tot de grootste smartphoneproducenten ter wereld.

BATX aandelen risico en potentie

Het is niet verwonderlijk dat de BATX aandelen veel potentie hebben. Dit komt niet alleen doordat ze actief zijn in een snel groeiende markt, China is waarschijnlijk binnen enkele jaren de grootste economie ter wereld. De bedrijven hebben ook nog het voordeel van vrijwel geen buitenlandse concurrentie. In 2000 werd het Golden Shield project gestart waarbij er een bescherming is van Chinese technologiebedrijven. Binnen het Golden Shield project is er ook toezicht op de online activiteiten van Chinese burgers. Tel daarbij de snel groeiende digitalisering en het mag duidelijk zijn dat de BATX aandelen nog veel potentie hebben.

Er is echter ook een risico en dat zit in strengere regulering in met name de VS maar ook China. Zo lijkt het erop dat de Chinese regering de macht van de technologiebedrijven wil inperken. In de VS is het dan met name de bezorgdheid over privacy van gebruikers van Chinese platforms waaronder het bekende verhaal rondom TikTok. Dit kan een beer op de weg zijn voor de BATX aandelen.

Meer over (Chinese) aandelen op het beursforum

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.