Maakt Warren Buffett zich klaar voor een correctie op de beurs?

aandelen selecteren Warren Buffett

Als de beurs in zijn algemeen een afspiegeling zou zijn van de werkelijke economie lijkt er weinig aan de hand. Dan zou het coronavirus en het bestrijden daarvan amper nog een punt zijn, laat staan de toegenomen werkeloosheid en afgenomen welvaart wereldwijd. Een correctie op de beurs lijkt dus niet voor de hand liggend. Natuurlijk worden de beurzen geholpen door enerzijds een historische lage rente en anderzijds miljarden aan steun van centrale banken. Toch zijn er veel indicatoren die wijzen op historisch hoge beurskoersen. Eén van die indicatoren is de Fear and Greed index maar ook de Shiller PE of de ‘Buffett index’. Misschien kan er ook worden gekeken naar de investeringen of juist desinvesteringen die Warren Buffett doet met Berkshire Hathaway.


Maakt Warren Buffett zich klaar voor een correctie op de beurs?

Transacties van Buffett

Miljardair en investeerder Warren Buffett kan misschien inzage in zijn verwachtingen geven. Met zijn fonds Berkshire Hathaway werden een aantal posities afgebouwd. Zo vielen telecommunicatiebedrijven, grote techbedrijven, banken en financiële diensten uit de gratie. Berkshire Hathaway nam dan juist wel weer posities in bij sectoren die voorheen minder populair waren. Zo werden de laatste maanden posities opgebouwd in onder meer AbbVie, Merck & Co, Pfizer en Snowflake.

Dit kan natuurlijk een kwestie van sectorrotatie zijn waarbij men verwacht dat bepaalde sectoren het de komende tijd minder goed zullen doen en andere sectoren juist beter gaan presteren. Een andere reden kan zijn dat het een voorbereiding is op een aankomende correctie op de beurs. Een bekende lijfspreuk van Buffett is om voorzichtig te zijn wanneer anderen hebberig zijn en juist bij algehele angst hebberig te worden. Maak een pas op de plaats wanneer er veel euforie is en sla je slag wanneer het spreekwoordelijke bloed door de straten stroomt.

Correctie op de beurs aanstaande op basis van Buffett index
Correctie op de beurs aanstaande op basis van Buffett index?

Inspelen op een correctie op de beurs

Bovenstaande afbeelding laat de grafiek zien die ook wel de Buffett index heet. Hierbij kijkt Buffett naar een ratio op basis van de waarde van de totale Amerikaanse beurs in verhouding tot de totale waarde van de Amerikaanse economie. Zo is te zien dat kort voor de financiële crisis van 2008 een top werd gevormd. Kort voor de internetbubbel van 1999/2000 waarschuwde Buffett ook al. Het huidige niveau is nog nooit eerder bereikt.

Inspelen op een mogelijke correctie op de beurs kan door bijvoorbeeld defensiever te worden. De volatiele aandelen in uw portefeuille beperken en overschakelen naar defensieve en vaak dus minder volatiele aandelen. Bij een correctie of een crash zullen aandelen over een breed front dalen. Er zullen natuurlijk uitzonderingen zijn maar gemiddeld genomen zijn de sterkste stijgers in een euforische markt ook de sterkste dalers in een pessimistische markt. Maar probeer te onthouden dat wanneer er een correctie of crash komt klaar te zijn om weer hebberig te worden.

Meer over aandelen en de beurs op het beursforum

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)



Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.