Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Fear and Greed index als handige tool voor beleggen en de beurs


Uw advertentie hier?


Fear and Greed index als handige tool voor beleggen en de beurs

bull market berenmarkt bearmarket bearmarkt baisse

De Fear and Greed index is in het leven geroepen door CNNMoney. In het Nederlands kunnen we de index het beste vertalen als de angst en hebzucht index. Met een soort barometer laat de website zien wat de huidige stand van zaken is wat betreft angst tot hebzucht. Hierbij worden ook vergelijkingen aangegeven ten opzichte van de stand waarmee de vorige beursdag was afgesloten maar ook wat de stand een week, maand en jaar geleden was. Om het verloop van de Fear and Greed index duidelijk te maken geeft men ook een grafiek weer over de laatste jaren.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Fear and Greed index als beleggingstool

De angst en hebzucht index kan in theorie worden gebruikt om te zien of beurzen in (extreme) angst of (extreme) hebzucht verkeren. Dit kan beleggers helpen om aankopen of verkopen te doen. Het mag duidelijk zijn dat gemiddeld genomen men beter aandelen kan kopen als er extreme angst heerst en dat men beter kan verkopen als er extreme hebzucht is. Denk ook aan de beroemde quote van miljardair en topbelegger Warren Buffett:

“Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful”

Toch kan deze tool beleggers op het verkeerde been zetten. Net als veel indicatoren kan een indicatie lang aanhouden of nog extremer worden. Een voorbeeld is de RSI indicator, deze kan lang overbought zijn maar ook lang oversold blijven. Zo kan de Fear and Greed index ook lang een niveau van veel angst of hebzucht aangeven.

Fear and Greed index over de laatste jaren
Fear and Greed index over de laatste jaren

Voor- en nadelen van de angst en hebzucht index

Angst en hebzucht kunnen een grote rol spelen in het maken van beslissingen door beleggers. Het is juist belangrijk om emoties de baas te blijven en dan kan men beter een indicator raadplegen dan overhaaste beslissingen nemen. Uit veel onderzoeken blijkt dat extreme emoties zoals angst en hebzucht invloed hebben op ons handelen. Wanneer een crisis uitbreekt en er een crash op de beurs is lopen emoties hoog op en denken sommigen dat het einde nabij is. Wie het hoofd weet koel te houden weet dat dit juist de momenten zijn om je kans te grijpen. Andersom is hetzelfde geval bij hebzucht. Wanneer aandelen en beurzen sterk oplopen dan worden beleggers snel blind voor wat een redelijke waardering is.

Economen zijn van mening dat de Fear and Greed index een hulpzame tool kan zijn. Echter moet het niet leidend zijn in het maken van beslissingen. De tool geeft een algemeen sentiment weer maar binnen dat sentiment kunnen er ook uitzonderingen zijn. In tijden van hebzucht kunnen er nog steeds aandelen zijn die ondergewaardeerd zijn. In tijden van angst kunnen er ook aandelen zijn die ondanks een algeheel slecht sentiment nog steeds duur zijn. Daarnaast zijn er ook economen die aangeven dat dergelijke indicatoren beleggers ook van slag kunnen maken. In veel gevallen blijkt een buy and hold methode beter te zijn dan proberen de markt juist in te schatten.

De zeven factoren van de Fear and Greed index

CNN gebruikt voor het samenstellen van de index 7 verschillende factoren. Door dit samen te bundelen ontstaat de angst en hebzucht index. Deze factoren zijn hieronder opgesomd.

  • Stock Price Strength – deze factor geeft aan hoeveel aandelen op de New York Stock Exchange een 52-weeks dieptepunt of hoogtepunt bereiken.
  • Safe Haven Demand – dit is het verschil in rendement tussen aandelen en staatsobligaties.
  • Put and Call Options – deze indicator laat zien in hoeverre putopties (inspelen op een koersdaling) achter bij callopties (inspelen op een koersstijging), wat enerzijds kan duiden op hebzucht en anderzijds kan duiden op angst.
  • Stock Price Breadth – dit is het meten van handelsvolumes bij stijgende koersen tegen de volumes bij dalende koersen.
  • Market Momentum – dit is een meting van hoe de S&P500 ervoor staat in vergelijking met het 125 daags voortschrijdend gemiddelde op deze index.
  • Junk Bond Demand – hiermee meet men wat investeerders bereid zijn om een hoger risico te nemen. Dit is de spread (het verschil) tussen het rendement op (relatief) veilige bedrijfsobligaties en zogenaamde junk bonds.
  • Market Volatility – CNN meet het 50 daags gemiddelde van de CBOE Volatility Index (VIX).

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEEL DIT ARTIKEL


DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.