Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Cup en handle patroon uitgelegd, het vervolgpatroon in technische analyse


Uw advertentie hier?


Cup en handle patroon uitgelegd, het vervolgpatroon in technische analyse

cup en handle patroon technische analyse

Een cup en handle patroon is een patroon dat een verder verloop van een koers kan aanduiden. Het is een vervolgpatroon dat aangeeft dat er eerst een consolidatie is en daarna een uitbraak volgt. Deze uitbraak kan zowel opwaarts als neerwaarts zijn. De naam geeft de vorm van het patroon aan en die patronen laten wij hieronder zien in zowel een gewoon cup en handle patroon alsmede een omgekeerd patroon. Het patroon zelf is herkenbaar aan de cup en de handle, in het Nederlands de kop en het oortje. Het kopje lijkt op een kommetje en bij het omgekeerde patroon ligt het kommetje op de kop. Het oortje is een patroon dat na het kopje komt en hierna volgt het vervolgpatroon, dit is normaal gesproken dezelfde richting als waarmee het kopje werd voltooid.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Een cup en handle patroon uitgebeeld

Om het patroon duidelijker te maken staan hieronder twee voorbeelden. Het eerste voorbeeld is het normale cup en handle patroon en het tweede voorbeeld is het omgekeerde patroon. In de grafieken zijn de volgende onderdelen te herkennen:

  • De trend is ingezet als het ‘tekenen’ van het kommetje voorbij de helft en omhoog is gegaan. Het vormen van deze trend kan wel een aantal maanden duren.
  • Cup, het kopje heeft de vorm van een kommetje of een U vorm al dan niet met steile of wat flauwere randen. De diepte van het kopje is ook van belang, deze afstand is ook een indicatie voor wat de koers kan doen wanneer er een uitbraak is na het vormen van het oortje.
  • Handle, het oortje moet volgen nadat het kopje is voltooid. Dit is bij het normale cup en handle patroon een kleine correctie/daling. Wanneer het oortje ook gevormd is kan de trend van het kopje voortzetten. Het oortje is ook vanzelfsprekend korter van duur, dit is om en nabij 1/5 tot 1/4 van de duur van het kopje.

Het normale patroon

Cup en handle voorbeeld in een grafiek
Cup en handle voorbeeld in een grafiek

Het omgekeerde patroon

Omgekeerd cup en handle voorbeeld in een grafiek
Omgekeerd cup en handle voorbeeld in een grafiek

DEEL DIT ARTIKEL


Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.