Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com SPAC aandelen als indicator voor de beurzen wereldwijd?


Uw advertentie hier?


SPAC aandelen als indicator voor de beurzen wereldwijd?

winstrecessie beleggen aandelen beurs

De populariteit van SPAC aandelen steeg in 2020 naar ongekende hoogte. Nog nooit eerder werd er met Special Purpose Acquisition Companies zoveel kapitaal opgehaald als in 2020. Een SPAC is een vennootschap zonder commerciële activiteiten, ze worden opgericht om als overnamebedrijf te fungeren. Zo verzamelen ze kapitaal waarna ze een ander bedrijf, dat wel commerciële activiteiten heeft, over te nemen. Zie voor meer informatie het eerdere artikel over SPAC aandelen.

Een aantal bekende namen die via deze vorm een beursnotering hebben gekregen zijn onder andere Nikola Corporation, het aandeel Fisker en Virgin Galactic. Het is niet alleen the sky is the limit bij deze aandelen. De grafiek van het aantal beursgangen via een SPAC constructie heeft sterke overeenkomsten met die van de beurzen in het algemeen. Hopelijk is dit niet een indicator voor de beurs in het algemeen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
SPAC aandelen en crash

In de twee onderstaande grafieken zijn het aantal beursnoteringen via een SPAC constructie aangegeven en het koersverloop van de S&P500 is over dezelfde periode uitgezet. Het eerdere record van aantal beursnoteringen via deze weg was in 2007. Toeval of niet dit bleek voor de S&P500 toentertijd ook een top te zijn. Kort hierna volgde er een crash voor de S&P500 en de markt voor de SPAC-aandelen zakte ook in elkaar.

Inmiddels bereikte de S&P500 nieuwe records en dit ging samen met een toename van meer en meer beursnoteringen via de ‘SPAC constructie’. Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst en het is voor beleggers te hopen dat het geen indicator is voor een nieuwe crash op de beurzen.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Beursnoteringen via een SPAC constructie
Beursnoteringen via een SPAC constructie (*=2020 nog lopend)
Beursgangen SPAC aandelen in vergelijking met de S&P500
Beursgangen SPAC aandelen in vergelijking met de S&P500

DEEL DIT ARTIKEL


Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.