Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com In cacao beleggen, sterke groei in Azië en relatie tot welvaart


Uw advertentie hier?


In cacao beleggen, sterke groei in Azië en relatie tot welvaart

beleggen in cacao beleggen

De magie van chocolade is wereldwijd bekend, sommige mensen kunnen bijna niet zonder. De belangrijkste grondstof voor chocolade is natuurlijk cacao. Beleggers kunnen in cacao beleggen met verschillende financiële producten zoals indirect met aandelen maar ook meer direct met turbo’s of ETF’s. Deze financiële producten staan verder uitgelicht in het artikel ‘Beleggen in cacao met aandelen, turbo’s of ETF’s’.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
In cacao beleggen en groeiende welvaart

Het bijzondere aan chocolade is dat er weinig invloeden zijn die de consumptie beperken. De vraag naar cacao zal dus ook niet snel instorten. Zo heeft de Zwitserse bank UBS enkele jaren geleden een onderzoek gedaan naar de consumptie van chocolade. Hierbij werd ook onderscheid gemaakt tussen luxe chocolade en de doodnormale chocolade zoals wij die kennen als repen van bijvoorbeeld Milka of Mars. Met name de luxe chocolade liet nauwelijks een verandering van consumptie zien als deze in prijs toeneemt. Een toename van de prijs kan dan plaatsvinden als de grondstof cacao in prijs stijgt.

Uit een ander onderzoek blijkt dat de consumptie van chocolade ook toeneemt wanneer inkomen en dus welvaart toeneemt. Een Amerikaans onderzoek gaf aan dat de toename van inkomen vrijwel gelijk loopt met de consumptie van chocolade per inwoner. Naarmate de wereldwijde inkomensgroei verder toeneemt neemt dus ook de consumptie toe. De verschillen per werelddeel/regio verschillen sterk zoals in onderstaande afbeelding is te zien.

Groeiende consumptie van chocolade
Groeiende consumptie van chocolade (bron: ABN Amro Insights)

De sterke groei is vooral te zien in Azië. In de aangegeven cirkel woont ook bijna de helft van de wereldbevolking. Globaal genomen nam de wereldwijde consumptie van chocolade in de afgelopen 10 jaar sterk toe. De gebieden die krimp lieten zien hebben een beperkte krimp laten zien of hadden al niet een grote afname van chocolade.

Inspelen op de cacaoprijs

In cacao beleggen kan dus met verschillende financiële producten en hierbij kan een belegger beter bij een lange termijn steunlijn een positie innemen dan wanneer de prijs net een sterke stijging heeft gehad. Met in gedachten houden dat de groei in Azië sterk is en hier een groot deel van de wereldbevolking woont kan in cacao beleggen op termijn een mooie kans geven.

Ook de chocolade consumptie lijkt wat te voelen door de coronacrisis en dat heeft ook weer zijn effect op de cacaoprijs. Begin dit jaar stond de cacaoprijs nog op bijna het hoogste niveau in 2 jaar maar toen het coronavirus wereldwijd uitbrak kelderde prijs met ongeveer een derde, zie ook de onderstaande grafiek. Er leek een mooi herstel te volgen totdat de tweede golf uitbrak en de prijs weer onder druk kwam te staan. In cacao beleggen is dus indirect ook inspelen op de periode na het coronavirus, de vraag is uiteindelijk wanneer die periode voorbij is.

Meer over in cacao beleggen op het cacao forum

Weekgrafiek van de cacaoprijs
Weekgrafiek van de cacaoprijs

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.