Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Verschil tussen beleggen en speculeren is vooral verschil in risico nemen


Uw advertentie hier?


Verschil tussen beleggen en speculeren is vooral verschil in risico nemen

verschil tussen beleggen en speculeren

Het verschil tussen beleggen en speculeren is voor veel mensen niet duidelijk terwijl de verschillen groot en duidelijk zijn. Er zijn natuurlijk ook overeenkomsten want beleggers en speculanten zijn uit op winst. Deze winst willen ze behalen met het doen van transacties op de financiële markten. Het grootste verschil is het nemen van risico. Een belegger is vooral behoudend met het nemen van risico en een speculant zoekt juist bewust het risico op. Het bijzondere is dat veel beleggers zich gedragen als speculant maar wanneer ze een beleggingsprofiel zouden bepalen dan zou de uitkomst verrassend zijn. Ze blijken dan veelal de verkeerde aandelen of financiële producten te kopen die niet horen bij beleggen maar bij speculeren.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Verschil tussen beleggen en speculeren: risico

Zoals hierboven al aangegeven is misschien wel het grootste verschil het nemen van risico. Dit risico heeft ook een verband met de horizon waar binnen een doel gehaald moet worden. Een speculant wil op korte termijn een hoog rendement behalen, een belegger wil op een langere termijn een degelijk rendement. Een potentieel hoog rendement gaat samen met een hoog risico, dit past niet bij beleggen. Dit wil echter niet zeggen dat een belegger succesvoller zal zijn dan een speculant. Wanneer een speculant de risico’s weet te beperken en leert van fouten kan er een goed rendement worden behaald. Wie de stap naar de beurs maakt kan dit beter doen in het profiel van een belegger dan speculant. Leer de beurs eerst kennen, de financiële instrumenten op waarde en risico in te schatten en leer met vallen en opstaan.

Beleggingsprofiel defensief of offensief

In het artikel over het beleggingsprofiel zijn de verschillen in kaart gebracht welke samenstelling van portefeuille hoort bij defensief of offensief beleggen. Het offensieve kan al snel neigen naar speculeren, er is meer blootstelling aan risicovolle producten en het doel is ook om een hoog rendement hiermee te behalen. In de pure betekenis van beleggen past eerder defensief dan offensief. Men wil bijvoorbeeld met beleggen het kapitaal beschermen en hiervoor meer vastrentende waarden zoals obligaties bezitten of aandelen die doorgaans stabiel zijn zoals aandelen met een beperkte volatiliteit.

Fundamentele en technische analyse

Een ander verschil tussen beleggen en speculeren is het gebruik van fundamentele of technische analyse. In het geval van beleggen en de lange termijn is een fundamentele analyse belangrijker dan een technische analyse. Een aankoop of verkoop van een aandeel hoeft niet heel scherp gedaan te worden. Op de lange termijn maakt bij wijze van spreken een paar cent verschil niet uit. Met speculeren is het niveau van kopen en verkopen belangrijker. Elke paar cent verschil kan al veel verschil in rendement opleveren omdat speculanten vaak ook nog eens risicovolle producten gebruiken zoals derivaten. Bij derivaten is bijna altijd sprake van een hefboom waardoor elke beweging versterkt wordt. Een fundamentele analyse geeft meer duidelijkheid voor een lange termijn investering en een technische analyse kan een verandering van koers op heel korte termijn aanduiden.

Verschil tussen beleggen en speculeren: dividend

Een speculant kijkt vrijwel niet om naar dividend. Het zal hooguit van belang zijn wanneer bijvoorbeeld het ex dividend gaan invloed krijgt op een derivaat. Voor een belegger is dividend vaak een hoeksteen van de beleggingsportefeuille. De kracht van dividend komt vooral op de lange termijn naar boven. Dit komt door de samengestelde interest, misschien wel meer bekend als het rente op rente effect. Dit principe gaat er vanuit dat het ontvangen dividend weer geïnvesteerd wordt in bij voorkeur aandelen van bedrijven die ook weer dividend uitkeren. De belegger streeft dus niet alleen een koerswinst van zijn beleggingsproducten na maar bouwt dit ook nog verder uit met het jaarlijks te ontvangen dividend. Het dividend speelt dus vrijwel geen rol voor de speculant omdat die niet het voornemen heeft een effect voor langere tijd in bezit te houden.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEEL DIT ARTIKEL


Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.