Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beleggingsprofiel bepalen aan de hand van uw middelen en toekomst


Uw advertentie hier?


Beleggingsprofiel bepalen aan de hand van uw middelen en toekomst

Belegger beleggen enthousiasme offensief beleggen beleggingsprofiel

Iedere belegger zal vroeg of laat zijn of haar beleggingsprofiel moeten bepalen. Is het niet om in kaart te brengen waarbij u zich comfortabel voelt en welke risico’s u wilt lopen dan is het wel een verplicht onderdeel bij uw bank, broker of vermogensbeheerder. Bij het bepalen van een beleggingsprofiel kijkt men onder meer naar de huidige financiële situatie, welk beleggingsdoel u heeft, wat uw ervaring is met financiële producten en welk risico u kunt en wilt dragen. Het totaalplaatje zal dan al snel wijzen op één of twee profielen die het beste bij uw situatie aansluiten.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Beleggingsdoel en beleggingsprofiel

Een belangrijke vraag voordat u gaat starten met beleggen is met welk doel u gaat beleggen. Er zijn tal van redenen te bedenken en een aantal redenen zullen misschien al direct in twijfel trekken of het verstandig is om te starten met beleggen. Wilt u bijvoorbeeld voor een vakantie voor volgend jaar een bedrag willen beleggen dan is dat af te raden. Het doel is niet perse iets van groot belang laat staan dat de beleggingshorizon voldoende is.

Goede redenen om te starten met beleggen zijn onder meer het (deels) willen aflossen van een hypotheek in de toekomst, beleggen als alternatief voor sparen, eerder met pensioen kunnen gaan, extra inkomsten uit beleggen naast bijvoorbeeld een baan, etc. Bij elk doel moet ook de afweging in het te nemen risico worden overwogen.

Beleggingshorizon

Uw beleggingsprofiel is niet alleen afhankelijk van het beleggingsdoel maar ook van de beleggingshorizon. Binnen welke tijd wilt u uw doelstellingen behalen? Zijn de doelstellingen realistisch te behalen in de voorgenomen tijd? Voor dit laatste onderdeel kunt u bijvoorbeeld bekijken wat de ramingen zijn voor het beleggingsrendement in verschillende activa klassen. Particuliere beleggers zullen vaker heel onrealistisch zijn met hun verwachtingen en daarvoor moeten ook grote risico’s worden genomen. Een verwacht rendement van 10 procent of meer per jaar klinkt niet hoog maar zal niet zomaar zonder risico’s behaald kunnen worden. De combinatie van beleggingshorizon en beleggingsdoel vormen een deel van het te kiezen beleggingsprofiel.

Beleggingsprofiel en risicoprofiel

Natuurlijk moet u zich ook comfortabel voelen bij de risico’s die horen bij beleggen. Gelukkig zijn de risico’s te wijzigen naargelang u minder of meer risico wilt nemen. Meer risico nemen kan een hoger rendement opleveren maar ook een hoger potentieel verlies. Om de risico’s voor uw beleggingsprofiel aan te passen kan er geschoven worden in uw portefeuille met de verdeling van investeringen in activa klassen zoals aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed en cash. Grofweg kan het beleggingsprofiel worden verdeeld over vijf gradaties zoals deze hieronder zijn omschreven.

Zeer defensief

Zeer defensief beleggen geeft een misschien saai en beperkt maar wel realistisch rendement. Er is een grote weging van bijvoorbeeld vastrentende waarden zoals obligaties. Qua aandelen gaat het profiel niet de exotische kant op van grote avonturen.

Defensief

Defensief beleggen neigt nog vooral naar het vermijden van risico’s, de verdeling van 30 procent risicodragend en 70 procent vastrentend is een veel voorkomende verhouding. Het mogelijke rendement maar ook de risico’s zullen iets hoger liggen dan bij zeer defensief beleggen.

Neutraal

Neutraal beleggen is een beleggingsprofiel dat zowel het risico alsmede het mogelijke rendement gemiddeld wil houden. De risico’s en het potentiële rendement liggen hoger dan de voorgaande profielen. De verhouding van risicodragend en vastrentende beleggingsproducten zal in balans zijn met ongeveer 50 om 50 procent.

Offensief

Offensief beleggen is natuurlijk ook meer risico nemen in de hoop een hoger rendement te behalen. De verhouding van risicodragend en vastrentend gaat hierbij naar ongeveer 70 om 30 procent. Let op, bij een correctie op de beurs kan de portefeuille meer dan gemiddeld dalen. U moet zich hierbij wel comfortabel kunnen voelen en een langere beleggingshorizon hebben om dit eventueel te boven te kunnen komen.

Zeer offensief

Het beleggingsprofiel met het meeste risico is het zeer offensieve profiel. Vrijwel de gehele portefeuille zal risicodragende beleggingsproducten bevatten (grofweg 90 procent) tegen slechts een beperkt percentage vastrentend (grofweg 10 procent). U moet er van bewust zijn dat de portefeuille sterke schokken kan ondergaan. Het rendement kan er ook naar zijn maar dan moet de timing ook meezitten.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.