Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Welk beleggingsrendement mag u de komende jaren verwachten?


Uw advertentie hier?


Welk beleggingsrendement mag u de komende jaren verwachten?

SPAC aandelen reverse stock split aandelensplitsing beurs

In het jaarlijkse rapport ‘Expected Returns’ van Robeco heeft de vermogensbeheerder zijn verwachtingen gedeeld voor het beleggingsrendement van verschillende activa in de komende vijf jaar. Beleggers krijgen hiermee een inzicht in welke activa interessant zijn of juist niet. Echter zijn er activa met een laag of zelfs negatief rendement die juist wel weinig risico hebben. Een hoog rendement gaat vaak samen met een grotere blootstelling aan risico voor uw portefeuille. Robeco verwacht een lange periode van negatieve reële rentetarieven. Dit komt er op neer dat de impact op de relatie tussen economische fundamentals en de prestatie van de activaprijzen en de gevolgen voor de allocatie van meerdere activa van groot belang zullen zijn.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER


Beleggingsrendement en risico

Tegenover de mogelijke risico’s staat ook een behoorlijk rendement, aldus Robeco wat betreft de komende vijf jaar. Zelfs zogenaamde veilige havens hebben de nodige risico’s. Voor de activaklassen met de hoogste risico’s is de verwachte beloning voor het volatiliteitsrisico aanzienlijk, wat leidt tot aantrekkelijke Sharpe-ratio’s. Rendementen op staatsobligaties zullen beperkt zijn, zo verwacht men het rendement op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties voor de komende vijf jaar maximaal 1,5 procent en die van Duitsland en Japan komen zelfs niet verder dan 0,5 procent. Er is de verwachting dat aan het einde van de periode van de komende vijf jaar de rentetarieven weer zullen oplopen en dit zal gelijk oplopen met een economische groei.

De verwachting voor het beleggingsrendement in aandelen zal onder de langetermijnramingen liggen. Omdat de risicopremies beperkt zijn is de waardering aantrekkelijker dan bijvoorbeeld activa zoals staatsobligaties. Aandelen uit ontwikkelde landen zijn licht overgewaardeerd. Dit komt voornamelijk door de hoge Amerikaanse aandelenwaarderingen. Toch is het verwachte rendement 4,75 procent per jaar. Robeco heeft beleggingsrendement voor opkomende markten bijgesteld. Sterkere inflatieverrassingen in ontwikkelde markten vielen vaak samen met een inhaalslag van opkomende markten op basis van de winst per aandeel ten opzichte van ontwikkelde markten. Dit resulteert in een verwacht rendement van 6,75 procent.

De ramingen van Robeco zijn in onderstaande tabel samengevat. Het rendement of beleggingsrendement per beleggingsactiva laten grote verschillen zien, zeker gezien dit een raming is per jaar.

Beleggingsrendement aandelen obligaties vastgoed grondstoffen beursig
Rendement op verschillende activa voor de komende jaren

Welk rendement mag u verwachten?

Als wij bovenstaande verwachtingen vertalen naar verschillende portefeuilles dan lijken de rendementen niet hoog. Vergeet echter niet dat spaarrentes al nabij de 0 procent staan. Robeco verwacht zelfs dat de reële rente -0,5 procent zal zijn aangezien de inflatie knabbelt aan de rente die al nabij vriespunt staat.

De onderstaande tabel laat rendementen zien per jaar voor een defensieve portefeuille, een neutrale portefeuille en een offensieve portefeuille. Over een periode van vijf jaar zou het rendement voor defensief beleggen 6,4 procent bedragen, neutraal beleggen zou een rendement van 12,3 procent opbrengen en het beleggingsrendement met offensief beleggen zou 23,1 procent opleveren. Een spaarder daarentegen zou over de komende vijf jaar 2,5 procent van zijn spaargeld zien verdampen vanwege de inflatie.

Beleggingsrendement defensief neutraal en offensief beleggen
Beleggingsrendement per jaar voor defensief, neutraal en offensief beleggen

DEEL MET VRIENDEN


Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.