Investeren in gas, de koude maanden geven geen garantie voor succes

Investeren in gas

De gasprijs is al een lange tijd in een dalende trend. Natuurlijk zijn er soms oplevingen maar wie de gasprijs bekijkt over de laatste decennia ziet alleen maar nieuwe diepterecords. Afgelopen maanden lieten ook extreme uitschieters zien, van bijna 1,50 dollar in juni naar bijna 2,70 dollar in augustus. Hierna volgde weer een correctie tot ongeveer 1,80 dollar. Wie wil investeren in gas moet niet veel vertrouwen op de koude periode voor het noordelijk halfrond en wij laten zien waarom.


Investeren in gas, de koude maanden geven geen garantie voor succes

Investeren in gas, kou is geen zekerheid

Beleggers die willen investeren in gas doen er misschien goed aan om niet in te spelen op de koude maanden voor het noordelijk halfrond. Het is vaak een aanname dat in deze periode het gasverbruik én de gasprijs wereldwijd toeneemt omdat het noordelijk halfrond economisch verder ontwikkeld is dan het zuidelijk halfrond. Het gasverbruik neemt dan wel toe maar de gasprijs laat dan niet altijd een stijging zien. De gasprijs is dan wel vaak erg volatiel maar onderstaande grafiek laat zien dat kou geen reden tot succes is. In de grafiek zijn de laatste vier periodes aangegeven van de koude jaargetijden (herfst en winter). Rond de jaarwisseling van 2019 was er een stevige piek maar de periode begon ongeveer met dezelfde prijs als waar het mee afsloot.

Investeren in gas de gasprijs over de laatste jaren
Investeren in gas, de gasprijs over de laatste jaren

Wie dan toch wil investeren in gas kan dan misschien beter gebruik maken van een technische analyse. Dit geeft ook geen 100 procent zekerheid maar het kopen nabij een steunlijn zal doorgaans meer kunnen opleveren dan lukraak een positie innemen. In de weekgrafiek ligt de gasprijs nu op een lange termijn steun. In de bovenstaande grafiek zijn de prijzen aangepast na het doorrollen van de futures.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.