Momentum aandelen, beleggen in aandelen met een stijgende trend

momentum aandelen logaritmische schaal Statistieken Beursig scalpen

Iedere belegger zal bekend zijn met de beurswijsheid ‘The trend is your friend until the end when it bends.’ Profiteer van een trend maar neem afscheid wanneer de trend verandert. Tegen een trend ingaan kan soms lucratief uitpakken maar is vaak niet verstandig. Een trend kan lang duren en zelfs langer dan men zou verwachten. Het idee van de beurswijsheid is dan ook om van momentum aandelen te profiteren omdat ze langere tijd in een uptrend kunnen blijven.


Momentum aandelen, beleggen in aandelen met een stijgende trend

Voorbeelden van momentum aandelen

Er zijn tal van momentum aandelen op te noemen die momenteel of recentelijk erg populair waren bij beleggers. Zo zijn sinds de coronacrash in maart dit jaar veel technologieaandelen sterk in waarde toegenomen. Deze trend hield ongeveer een half jaar aan totdat er weer een noemenswaardig verlies kwam. Een aandeel als Tesla wist van ongeveer 72 dollar te stijgen tot ongeveer 500 dollar (bedragen omgerekend na split). Het aandeel Apple wist in de tussentijd zelfs te verdubbelen en tijdelijk zelfs nog meer te stijgen totdat er een correctie plaats vond. Zelfs de bekende Nasdaq 100 index met vooral technologieaandelen wist ongeveer 75 procent te stijgen sinds het dieptepunt van de coronacrash. Er was sprake van een enorm momentum en hiervan kan men profiteren met momentum aandelen of door gespreid te beleggen in deze aandelen. Dit gespreid beleggen kan met een zogenaamde momentum ETF. Een ETF bestaat uit een korf samengesteld uit verschillende aandelen.

Momentum ETF’s

Omdat beleggers het nut inzien van het profiteren van een momentum oftewel een uptrend zijn er een groeiend aantal momentum ETF’s. Helaas zijn de meesten niet zomaar beschikbaar voor Europese beleggers aangezien ze in de VS zijn uitgegeven en niet altijd een prospectus hebben in een andere taal dan Engels. Toch zijn er voor Europese beleggers ook verschillende mogelijkheden. Een tweetal momentum ETF’s zijn hieronder uitgelicht:

  • IWMO – iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF
  • XDEM – Xtrackers MSCI World Momentum UCITS ETF

In beide ETF’s bestaan de top vijf van posities uit dezelfde aandelen: Apple, Amazon, Microsoft, Tesla en Nvidia. Het geografische zwaartepunt ligt met name in de VS met ruim 71 procent voor beide ETF’s, gevolgd door Europa en Japan. Qua sectoren is er een verdeling van 29 procent voor zowel technologie als gezondheidszorg, gevolgd door bijna 11 procent voor communicatiediensten en 10 procent cyclische consumptiegoederen. Beide ETF’s zijn te koop bij DEGIRO (klik voor meer informatie).

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.