Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Buffett indicator wijst op overwaardering van Amerikaanse beurzen


Uw advertentie hier?


Buffett indicator wijst op overwaardering van Amerikaanse beurzen

winstrecessie beleggen aandelen beurs

Een inmiddels bewezen indicator voor de waardering van aandelenbeurzen is de Stock Market Capitalization to GDP Ratio. Deze indicator noemt men ook wel de Buffett indicator omdat hij deze bekend maakte. Op basis van de ratio kan men nagaan of beurzen een juiste waardering hebben, of dat ze ondergewaardeerd of overgewaardeerd zijn. Natuurlijk werkt de indicator het beste als de gegevens worden gebruikt die horen bij het land, zo moeten in het geval van de VS het bruto binnenlands product van de VS worden vergeleken met de beurzen in de VS. Onderstaande formule past men toe om de ratio te bepalen.

Beurswaarde ten opzichte van bruto binnenlands product ratio
=
beurswaarde /
bruto binnenlands product × 100

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Buffet indicator en waardering

Kort voordat de internetbubbel in 1999/2000 knapte gaf Warren Buffett een waarschuwing of het te sterk oplopen van de beurzen in verhouding tot het bruto binnenlands product. Toen was de indicator duidelijk. In het voorjaar van 2009 bereikte ‘zijn’ indicator op basis van de Amerikaanse economie en de beurzen het niveau van 51,9. Inmiddels is het hoogste niveau ooit bereikt van 187,8. In de grafiek hieronder ziet u wat de Buffett indicator was over de laatste 20 jaar.

Buffett indicator (Stock Market Capitalization to GDP Ratio)
Buffett indicator (Stock Market Capitalization to GDP Ratio)

Dat de grafiek met name in 2020 sterk oploopt heeft wel een aantal redenen. Zoals u weet is het bruto binnenlands product de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten gedurende een bepaalde periode. Tijdens de coronacrisis is dit natuurlijk sterk gedaald en de aandelenbeurzen daalden ook scherp mee. De waarde ging dan ook van boven de 152% rond de jaarwisseling naar 132,9% eind maart. In feite is het bbp niet veel beter geworden maar door enorme steunmaatregelen worden bedrijven in leven gehouden, worden veel banen gered en injecteren centrale banken veel geld in de economie. Hierdoor zijn met name (een aantal) Amerikaanse aandelen in waarde sterk opgelopen sinds het dieptepunt van de coronacrisis. Zo is enerzijds de teller (beurswaarde) opgelopen en de noemer (het bbp) afgenomen, de uitkomst is een ratio die sterk stijgt.

Ratio = Beurswaarde / BBP Waardering
Ratio ≤ 73% Sterke onderwaardering
73% < Ratio ≤ 93% Onderwaardering
93% < Ratio ≤ 114% Faire waardering
114% < Ratio ≤ 135% Overwaardering
Ratio > 135% Sterke overwaardering

Natuurlijk bent u als belegger ook benieuwd wanneer men dan spreekt van onderwaardering, een faire waardering of een overwaardering. In de bovenstaande tabel ziet u bepaalde ratio’s gekoppeld aan een bepaalde waardering. Het mag duidelijk zijn dat de huidige waardering in de VS enorm is met een ratio van 187,8%. Dit is zelfs historisch hoog. Is de Buffett indicator niet meer te gebruiken of staan alle seinen op rood?

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.