Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Logaritmische schaal bij aandelen, waarom dit veelgebruikt en logisch is


Uw advertentie hier?


Logaritmische schaal bij aandelen, waarom dit veelgebruikt en logisch is

momentum aandelen logaritmische schaal Statistieken Beursig

De lineaire schaal in koersgrafieken bij aandelen zal iedere belegger wel bekend voorkomen. Toch is een veelgebruikte andere weergave logisch en ook veelgebruikt: de logaritmische schaal. De schaalverdeling op de verticale as bij een logaritmische schaal is zo uitgezet dat een zelfde sprong in afstand op de as een verdubbeling van de waarde is. Dit zou er dan uit kunnen zien als een gelijke afstand op de as van 5 tot 10, van 10 tot 20 en van 20 tot 40. Bij een lineaire schaal is de afstand op de verticale as telkens dezelfde absolute waarde. De reden waarom een logaritmische schaal logisch is komt omdat een stapje van bijvoorbeeld 5 euro meer voor de koers steeds minder invloed heeft naarmate de koers toeneemt. Een koerssprong van 10 naar 15 euro is een verschil van 50 procent maar een koerssprong van 100 naar 105 euro is een verschil van ‘slechts’ 5 procent.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Voorbeelden van een logaritmische schaal

Hieronder geven wij met een voorbeeld een grafiek weer wanneer deze met een logaritmische schaal is uitgezet en wanneer dezelfde onderliggende waarde is uitgezet in een lineaire grafiek. Het gaat hier om één van de populairste aandelen onder Belgische en Nederlandse beleggers, het aandeel Galapagos. Het koersverloop bij de lineaire schaal is veel grilliger en bij de logaritmische schaal veel minder grillig. In absolute getallen blijft het even grillig maar qua procentuele beweging van die absolute getallen is dit meer uitgevlakt in het geval van logaritmisch uitzetten van de grafiek.

Logaritmische schaal voor de koers van Galapagos
Logaritmische schaal voor de koers van Galapagos

Iets anders dat misschien opvalt is dat bepaalde waarden vanuit technische analyse onveranderd blijven. Dit zijn bijvoorbeeld de toppen en de 50 en 200 weeks gemiddelde. In beide grafieken blijft de top rond de 250 euro, dit is en blijft een vast gegeven. Wat echter wel anders is zijn de horizontale en diagonale steunen en weerstanden. Deze zijn in de grafieken aangegeven met de groene en rode lijnen. Met name voor langere periodes zijn logaritmische grafieken aan te raden om te analyseren.

Lineaire schaal voor de koers van Galapagos
Lineaire schaal voor de koers van Galapagos

Samenvattend

  • De schaalverdeling op de verticale as bij een logaritmische schaal is zo uitgezet dat een zelfde sprong in afstand op de as een verdubbeling van de waarde is. Dit zou er dan uit kunnen zien als een gelijke afstand op de as van 5 tot 10, van 10 tot 20 en van 20 tot 40.
  • Bij een lineaire schaal zijn de afstanden op de as telkens hetzelfde in absolute getallen.
  • Het gebruik van de logaritmische schaal is vooral nuttig bij analyses van grafieken die over een lange periode zijn uitgezet. Grafieken die over een korte periode zijn uitgezet kunnen beter met een lineaire schaal worden uitgezet.
  • Grote koersschommelingen vallen minder op in een logaritmische grafiek dan in een lineaire grafiek.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.