Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Aandelen in de Dow Jones index krijgen grote verandering in samenstelling


Uw advertentie hier?


Aandelen in de Dow Jones index krijgen grote verandering in samenstelling

nieuwe aandelen in de Dow Jones samenstelling

De samenstelling van de aandelen in de Dow Jones index krijgt een flinke metamorfose. De opvallendste wijziging is het verdwijnen van de Amerikaanse oliereus ExxonMobil. Wat ooit nog het bedrijf met de grootste beurswaarde wereldwijd was en het nu langstzittende aandeel in de Dow Jones was doet een stap opzij voor modernere aandelen.

Naast ExxonMobil verliezen ook farmaceut Pfizer en defensiebedrijf Raytheon Technologies hun plek uit de Dow Jones. De drie nieuwe aandelen in de Dow Jones index zijn vanaf 31 augustus: cloudsoftwarebedrijf Salesforce, elektronicaconcern Honeywell en biotechreus Amgen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Nieuwe aandelen in de Dow Jones index

Met Salesforce maakt de Dow Jones index een verjonging door, zeker wanneer het de plek van ExxonMobil inneemt. Het bedrijf werd in 1999 opgericht door onder meer voormalig Oracle- directeur Marc Benioff. Salesforce is een Amerikaans softwarebedrijf met hoofdkantoor in San Francisco, Californië. Naast veel clouddiensten biedt het ook service voor klantrelatiebeheer (CRM) en verkoopt ook een aanvullende reeks bedrijfstoepassingen gericht op klantenservice, marketingautomatisering, analyse en applicatie-ontwikkeling.

Elektronicaconcern Honeywell is een Amerikaanse multinational die onder andere elektronische controlesystemen en automatiseringssystemen produceert. Het levert ook elektronische vliegtuigsystemen voor Airbus, Boeing en NASA. Honeywell heeft haar hoofdkantoor in Morristown, New Jersey. Het bedrijf heeft ongeveer 130.000 medewerkers in zo’n 100 landen. In Europa heeft het bedrijf meer dan 25.000 werknemers in onder meer België en Nederland.

Amgen brengt biofarmaceutische producten op de markt. Het is ‘s werelds grootste onafhankelijke biotechnologische bedrijf. Het bedrijf heeft meerdere blockbusters op de markt die voor veel omzet en inkomsten zorgen. Het bedrijf werkt niet op elk vlak zelfstandig, zo zijn er samenwerkingen met andere grote namen uit de biotechsector zoals Pfizer, GlaxoSmithKline en Takeda Pharmaceutical Company.

Teloorgang van ExxonMobil (en de oliesector)

Opvallend is hoe de oliesector aan terrein verliest in de verschillende indexen. In Nederland lijkt het de beurt te zijn aan Shell en bij de aandelen in de Dow Jones is het ExxonMobil. Mede door de opkomst van hernieuwbare energie en dan ook nog eens de coronacrisis is de vraag naar olie sterk afgenomen. Daarmee nam de beurswaarde van vrijwel alle olieproducenten ook sterk af. In het geval van ExxonMobil kost het een plek in de Dow Jones mede door de sterke koersdaling. Nog geen 1,5 jaar geleden noteerde het aandeel het dubbele van de schamele 40 dollar die het nu nog per aandeel waard is.

Ooit was ExxonMobil nog het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf. In de afgelopen 10 jaar verloor het 230 miljard dollar aan beurswaarde tot nu nog ongeveer 170 miljard dollar. In de tussentijd hebben techreuzen zoals Apple, Amazon, Microsoft en Facebook het bedrijf ingehaald qua beurswaarde. De top van de vraag naar olie werd eerder nog verwacht in de komende decennia maar met de laatste ontwikkelingen kan die top al mogelijk bereikt zijn.

Vreemde samenstelling van aandelen in de Dow Jones

De manier van samenstellen van aandelen in de Dow Jones is nogal bijzonder te noemen. Er zijn geen duidelijke criteria en een commissie stelt de index samen. Bij veel indexen is de beurswaarde (grotendeels) bepalend voor de weging in de index. In het geval van de Dow Jones is het juist de koers die van invloed is. De Dow Jones is een prijsgewogen index, dat komt er op neer dat een aandeel met een hoge beurskoers meer impact heeft op de index dan een aandeel met een lage beurskoers. Verwar hierbij niet beurskoers met de beurswaarde. Als benchmark is de Dow Jones index niet zo interessant, het bestaat immers maar uit een select aantal aandelen in tegenstelling tot de breed samengestelde S&P500.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.