Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Bekende beleggers van toen en nu en wat is de grote overeenkomst?


Uw advertentie hier?


Bekende beleggers van toen en nu en wat is de grote overeenkomst?

succesvolle bekende beleggers beurs

In de historie van de financiële wereld zijn er veel bekende beleggers geweest. De succesverhalen spreken bij veel beleggers tot de verbeelding maar het is goed om te weten dat de kans op vergelijkbaar succes klein is. Bijna allemaal zijn ze opgeklommen vanuit bijna niets tot miljardair. Menig belegger zal er van dromen maar ook zo realistisch zijn dat een bescheiden rendement al mooi meegenomen is.

Niet alleen in tijd maar ook manier van aanpak zijn er verschillen. Zo handelde een aantal van de bekende beleggers op intuïtie en anderen handelden juist weer volgens een vaste aanpak of beleggingsplan.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
John Neff

In 1964 begon John Neff zijn carrière bij Wellington Management en bleef meer dan 30 jaar werken bij het bedrijf. Hier beheerde hij drie van zijn fondsen. Zijn favoriete beleggingstactiek was het beleggen in populaire industrieën. Hij werd beschouwd als een waardebelegger omdat hij zich concentreerde op bedrijven met lage koers/winst-verhouding gecombineerd met sterke dividendrendementen. Hij leidde het Windsor Fund ruim 30 jaar en behaalde een rendement van 13,7 procent tegen 10,6 procent voor de S&P 500 over dezelfde periode. Dit komt neer op een winst van meer dan 55 keer de oorspronkelijke investering in 1964.

Benjamin Graham

Benjamin Graham blonk uit als investeringsmanager en gaf ook financiële educatie. Hij schreef onder meer twee investeringsklassiekers van ongeëvenaard belang met als hoogtepunt het boek ‘De intelligente belegger‘. Hij wordt ook algemeen erkend als de vader van twee fundamentele beleggingsdisciplines: veiligheidsanalyse en het waardebeleggen.

De essentie van Graham’s waardebeleggen is dat elke investering aanzienlijk meer waard moet zijn dan een investeerder ervoor hoeft te betalen. Hij geloofde in fundamentele analyse en zocht bedrijven met sterke balansen, of bedrijven met weinig schulden, bovengemiddelde winstmarges en ruime cashflow. Een bedrijf moet dus ondergewaardeerd zijn op de beurs en op termijn zal dit zijn vruchten afwerpen.

Peter Lynch

Peter Lynch beheerde het Fidelity Magellan Fund van 1977 tot 1990, waarin het vermogen van het fonds groeide van 20 miljoen dollar tot ongeveer 14 miljard dollar. Wat nog belangrijker is, Peter Lynch wist in 11 van die 13 jaren de S&P500 te verslaan. Het gemiddelde jaarlijkse rendement was maar liefst 29 procent. Peter Lynch werd vaak omschreven als een ‘kameleon’. Hij veranderde regelmatig zijn manier van beleggen aan de situatie die op dat moment het meest effectief was. Zijn voorliefde ging vooral uit naar bedrijven die voor hem te begrijpen waren.

Bill Gross

Bill Gross wordt door velen beschouwd als de “koning van de obligaties” en is ook ‘s werelds grootste  obligatiefondsbeheerder . Als oprichter en algemeen directeur van PIMCO hebben hij en zijn team meer dan 600 miljard dollar aan vastrentende activa onder beheer.

In 1996 was Gross de eerste portefeuillemanager die werd opgenomen in de eregalerij van de Fixed-Income Analyst Society vanwege zijn bijdragen aan de ontwikkeling van obligatie- en portefeuilleanalyse.

John Bogle

John Bogle richtte in 1974 het beleggingsfonds van de Vanguard Group op en maakte het tot een van ‘s werelds grootste fondsen. Bogle was een pionier en was voorstander voor goedkoop  indexbeleggen voor miljoenen beleggers. Hij creëerde en introduceerde het eerste indexfonds, dit was de Vanguard 500. De beleggingsfilosofie van John Bogle pleit ervoor om marktrendementen te behalen door te beleggen in indexfondsen met een brede basis die worden gekenmerkt als goedkoop, lage omzet en een passief beheer.

Warren Buffett

Last but not least, misschien wel de naam met de meeste allure onder de bekende beleggers: Warren Buffett. Ook wel het orakel van Omaha genoemd. Buffett is één van de meest succesvolle investeerders ooit, de verhalen en quotes van Warren Buffett zijn bij de meeste beleggers bekend. Warren Buffett refereerde naar het boek van Benjamin Graham als één van de beste boeken over investeren ooit geschreven. De principes van Benjamin Graham werden door Buffett ook gehanteerd. Met het investeringsvehikel Berkshire Hathaway wist hij miljarden te verdienen met het kopen van aandelen en bedrijven. Om een indruk te geven van het succes, wie in 1965 voor 10.000 dollar aandelen Berkshire Hathaway kocht zou nu een bedrag van 50 miljoen dollar hebben.

De overeenkomst tussen bekende beleggers

Deze bekende beleggers hebben een grote overeenkomst en dat is de kwaliteit om voor een lange periode de markt te verslaan. Een veelgemaakte fout van beleggers is het (bij wijze van spreke) dag in en dag uit de markt willen verslaan. Net als de bekende beleggers moet de doorsnee belegger tijd in het voordeel gebruiken. Probeer niet op korte termijn veel winst te maken want potentieel veel winst staat ook gelijk aan het nemen van veel risico. De kans dat u een nieuwe Lynch, Gross of Buffett zal worden is klein maar goed voorbeeld doet volgen en de lange termijn strategie heeft zich inmiddels bewezen.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEEL DIT ARTIKEL


Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.