Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com VanEck verwacht dat de goudprijs boven de 3000 dollar gaat pieken


Uw advertentie hier?


VanEck verwacht dat de goudprijs boven de 3000 dollar gaat pieken

goud verkopen goudprijs thumbnail

Ook nu de goudprijs nieuwe recordhoogten bereikt, blijft VanEck erbij dat de ondersteunende factoren voor goud steeds sterker worden. In de afgelopen weken zat de goudprijs flink in lift. Volgens het team van VanEck, een bedrijf met meer dan vijftig jaar ervaring met beleggen in goud en goudaandelen, is het nog steeds een goed moment om in te stappen in goud.

VanEck ging halverwege 2019 al uit van een stijgende goudprijs en baseerde zich daarbij op aanhoudende onzekerheid voor centrale banken, toename van negatief renderende obligaties, en de indertijd recente doorbraak van een sterke technische weerstandsgrens die zes jaar lang had standgehouden. Sindsdien is er veel gebeurd en in de nieuwste analyse van VanEck vindt u enkele belangrijke argumenten om te mogen veronderstellen dat de goudprijs gaat opklimmen tot voorbij het hoogste niveau ooit.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
“Sinds 1968 toen de goudprijs nog op $35 per ounce stond, vielen de factoren die de bullmarkten voor goud bepaalden uiteen in twee categorieën: inflationaire en deflationaire factoren”, zegt Joe Foster, portefeuillebeheerder van de goudfondsen van VanEck. “We verwachten in de nabije toekomst geen inflatie en gaan ervan uit dat we momenteel in een deflationaire cyclus zitten. En als we dan kijken naar de twee laatste deflationaire goudbullmarkten, lijkt een goudprijs van boven de $3000 per ounce een redelijke voorspelling. Als je de dieptepunten van 2015 als beginpunt van de huidige bullmarkt neemt, dringt zich de vergelijking op met de bullmarkt tussen 2001 en 2008, toen
goud met meer dan 200% steeg.”

Beleggen neemt risico’s met zich mee. De goudprijs kan sterk schommelen als reactie op cyclische economische condities. Bedrijven die zich bezighouden met de productie en distributie van goud kunnen nadelig worden beïnvloed door veranderingen in de wereld, politieke en economische omstandigheden, energie- en milieubeleid, volatiliteit van de grondstofprijzen, veranderingen in wisselkoersen, verscherpte importcontroles, toegenomen concurrentie, uitputting van hulpbronnen en veranderingen in arbeidsverhoudingen.

“Wij zijn van mening dat de stimulerende maatregelen die de centrale banken momenteel treffen om de gevolgen van de coronapandemie te bestrijden, vergelijkbaar zijn met die tijdens de wereldwijde financiële crisis. Ook de verhoogde niveaus van systemische risico’s zijn vergelijkbaar. Op basis daarvan verwachten we dat de huidige bullmarkt pas stopt bij $3400”, aldus Foster.

In de huidige deflationaire bullmarkt zijn volgens VanEck de lage rentes en de onzekere gevolgen van de coronapandemie de meest bepalende factoren voor de recente vraag naar goud. Maar ook andere factoren, zoals de zwakte van de Amerikaanse dollar, geopolitieke onzekerheid en de aanhoudende toename van schuld dragen bij aan de verwachting dat de goudprijs gaat doorstijgen. Het is echter mogelijk dat er op termijn een inflatoire periode aanbreekt vanwege de grootschalige stimulerende maatregelen van centrale banken en overheden over de hele wereld. Maar ook in dat geval is het waarschijnlijk dat de goudprijs blijft stijgen.

“We denken dat, naast de aanhoudende negatieve reële rente, veel economische dynamiek wijst in de richting van stijgende goudprijzen en stijgende koersen van goudaandelen”, legt CEO Jan van Eck uit. “Goud blijft een schaarse grondstof en ook het feit dat er sinds 2016 geen belangrijke nieuwe goudreserves zijn ontdekt draagt bij aan de druk op het aanbod. Ondertussen zijn goudmijnbedrijven sterk teruggekomen na een periode van bestuurswisselingen en fiscale herstructurering. Volgens ons zijn deze bedrijven nu beter gepositioneerd om aandeelhouders aantrekkelijke rendementen te bieden.”

Zowel fysiek goud als goudmijnaandelen bieden belangrijke potentiële voordelen en hebben elk een uniek risico-rendementsprofiel. Fysiek goud heeft historisch gezien een lager volatiliteitsprofiel, terwijl aandelen vaak volatieler zijn en in bullmarktcycli historisch beter presteren dan fysiek goud, omdat zij kunnen profiteren van winst- en grondstofhefbomen (1).

Lees meer op het goud forum

DEEL DIT ARTIKEL


1 Bron: Morningstar. Volatiliteit wordt gemeten door de standaarddeviate te bepalen. De standaarddeviate is een historische maatstaf voor de variabiliteit van rendementen ten opzichte van het gemiddelde jaarlijkse rendement.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.