Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Golden cross en dead cross herkennen en toepassen (technische analyse)


Uw advertentie hier?


Golden cross en dead cross herkennen en toepassen (technische analyse)

golden cross

De termen golden cross en dead cross komen soms voor in technische analyses maar wat zijn het, hoe kunt u ze herkennen en wat kunt u hiermee? In dit artikel worden de golden cross alsmede de dead cross uitgelegd en met voorbeelden duidelijk gemaakt. Net als andere onderdelen van technische analyse zijn het hulpmiddelen tot het beter kunnen bepalen van aankopen of verkopen. Toch werkt het niet als een glazen bol maar is het beter dan op buikgevoel een keuze bepalen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Wat is een golden cross en een dead cross?

Bij voorkeur gebruiken wij hiervoor een grafiek op dagbasis en daarin worden het 50 daags gemiddelde en het 200 daags gemiddelde vertoond. Dit kan met de meeste technische analyse software. Beide voortschrijdende gemiddeldes worden op basis van de laatste 50 dan wel 200 slotkoersen bepaald. Het is ook logisch dat een 50 daags gemiddelde wat volatieler is dan een 200 daags gemiddelde. Mede door het verschil in bewegelijkheid ontstaan hierdoor momenten dat beide grafieken elkaar kruisen. Op het moment dat het 50 daags gemiddelde het 200 daags gemiddelde opwaarts doorbreekt dan spreekt men van een golden cross. Zakt het 50 daags gemiddelde door het 200 daags gemiddelde dan is er sprake van een dead cross. Een golden cross is een bullish signaal, oftewel de kans op een (verdere) stijging of uitbraak is groot. Een dead cross is juist een bearish signaal, dat wil zeggen dat de kans op een (verdere) daling groot is.

Voorbeelden van een golden cross en een dead cross

In de onderstaande grafiek van het aandeel KBC Groep staan een aantal voorbeelden van een golden cross en een dead cross. In de rode cirkels (bij 1 en 3) is te zien dat het 50 daags gemiddelde door het 200 daags gemiddelde zakt, dit geeft een dead cross aan. In de gele cirkel (bij 2) is te zien dat het 50 daags gemiddelde opwaarts door het 200 daags gemiddelde gaat. Bij 1 volgt niet al te lang na het dead cross een daling van de koers. Bij 2 volgt een (verdere) stijging van de koers en bij 3 is het signaal van het dead cross eigenlijk te laat. Dit kwam door de algehele crisis op de beurzen vanwege het coronavirus. Dit is tevens een uitzondering waarbij een golden cross of dead cross zwak is als signaal. Immers groot nieuws kan koersen zo snel laten dalen dat de signalen te laat komen.

Golden cross en dead cross voorbeelden
Golden cross en dead cross voorbeelden

Conclusie

Deze indicator is op zichzelf niet een sterke indicator en kan soms beter in combinatie met andere indicatoren worden toegepast. Er zijn namelijk ook genoeg voorbeelden te vinden waarbij een golden cross niet werd gevolgd door een stijging en dat een dead cross geen verdere daling liet zien. Uit ervaring blijkt ook het verschil tussen 50 en 200 daags groot te zijn waardoor soms signalen laat worden gegeven. U zult zien dat wanneer u bijvoorbeeld het 50 daags gemiddelde in combinatie met het 100 daags gemiddelde toepast er eerder signalen worden gegeven. Uiteindelijk kunt u natuurlijk beter iets eerder een golden cross of een dead cross herkennen.

Hoewel het 50 daags en 200 daags gemiddelde vaak worden toegepast kunnen ook op andere tijdframes voortschrijdende gemiddeldes worden uitgezet. Zo kunt u ook grafieken uitzetten op basis van minuten, uren, weken, etc. Een kort tijdframe geeft vaak ook alleen maar een korte termijn trend aan en een lang tijdframe kan een langere trend aangeven.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.