Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com "Aandelen selecteren niet voor de gewone belegger", wat is de oplossing?


Uw advertentie hier?


“Aandelen selecteren niet voor de gewone belegger”, wat is de oplossing?

aandelen selecteren Warren Buffett

Het is misschien een opmerkelijke uitspraak maar het komt niet uit de mond van zomaar iemand. Volgens Warren Buffett is aandelen selecteren niet weggelegd voor de gewone belegger. De oplossing of in ieder geval een alternatief voor zelf aandelen selecteren geeft hij ook. Warren Buffett heeft juist zijn rijkdom en status als investeerder voor elkaar gekregen door juist wel zelf te selecteren. Toch is zijn motivatie om als belegger dit niet zelf te doen duidelijk en logisch.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Niet zelf aandelen selecteren

De oplossing of het alternatief voor zelf aan stockpicking te doen is volgens Buffett simpel: probeer het simpel te houden en vertrouw op indexfondsen of ETF’s als u geld wilt investeren. Tijdens de alom bekende jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway deed de miljardair de uitspraak “I don’t think most people are in a position to pick single stocks.” Aangevuld met “a few are, maybe, but on balance, I think people are much better off buying a cross-section of America and just forgetting about it.” Dus in plaats van zelf aandelen selecteren zullen de meeste beleggers beter af zijn met een investering in een fonds dat met name georiënteerd is op de VS en er dan niet meer naar om kijken.

Nog wat preciezer geeft hij de S&P500 als index aan. Hierin zijn de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven opgenomen. Hierdoor is er zowel diversificatie over verschillende sectoren en opvallend genoeg ook diversificatie over de hele wereld. De S&P500 dekt ook ongeveer 80 procent de beurswaarde van bedrijven met een beursnotering in de VS. Hoewel de meeste beleggers zullen denken dat er dan vooral blootstelling is aan de VS is het juist een wereldwijde blootstelling. Nemen wij een aantal van de grootste bedrijven uit de S&P500 dan is al snel te zien dat deze bedrijven hun omzet van over de hele wereld krijgen.

Het alternatief volgens Buffett

Index gerelateerde fondsen of ETF’s gericht op bijvoorbeeld de S&P500 hebben het voordeel dat ze blootstelling hebben aan zogenaamde wide moat aandelen. Dit zijn aandelen van bedrijven die een grote voorsprong hebben op hun concurrentie en meestal dan ook marktleider zijn in hun sector. Deze bedrijven kunnen makkelijker tegenslag aan dan kleinere bedrijven. Omdat een fonds of ETF ook nog eens voor spreiding zorgt is er een beperkter risico dan zelf aandelen selecteren. Meerdere onderzoeken tonen ook aan dat de meeste beleggers beter af zijn met een index fonds of ETF en lage kosten dan zelf aandelen selecteren.

Statistisch gezien is de keuze van spreiding ook vaak logisch. Gaat uzelf aandelen selecteren en koopt u er bijvoorbeeld 10 waarvan 1 of 2 mislukken dan kan de impact op uw portefeuille groot zijn. Gaat u voor de spreiding over in dit geval de S&P500 dan wijst statistiek uit dat over de laatste 90 jaar er een jaarlijks rendement was van ongeveer 10 procent. Dit is zonder rekening te houden met inflatie.

Meer over beleggen op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.