Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Koers Nikola Corporation, aandeel schiet hoogte in en wint aan populariteit


Uw advertentie hier?


Koers Nikola Corporation, aandeel schiet hoogte in en wint aan populariteit

Koers aandeel Nikola Corporation

Een relatief onbekende en ‘nieuwe’ naam op de beurs is het aandeel Nikola Corporation (ticker NKLA) dat vooral de laatste maanden aan bekendheid won. Het bedrijf is een Amerikaans ontwerp- en productiebedrijf voor hybride vrachtwagens. Het is gevestigd in Phoenix, Arizona, waar het ook de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten heeft. In 2014 werd het bedrijf opgericht en de naam is een verwijzing naar de uitvinder Nikola Tesla. Misschien wat verwarrend maar het valt u waarschijnlijk op dat de achternaam het bekendere Tesla is.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Koers Nikola Corporation explodeert

Het was natuurlijk de spreekwoordelijke koersexplosie waarbij Nikola Corporation een beursnotering kreeg door een omgekeerde overname van VectoIQ Acquisition Corp. Dit laatst genoemde bedrijf had hiervoor een notering op de Nasdaq. Kort na de beursnotering van het bedrijf schoot de koers van het aandeel omhoog. In nog geen week verdubbelde de koers en werd het mede hierdoor wereldwijd ook bekend als toekomstig fabrikant van vrachtwagens die aangedreven zullen worden door een combinatie van waterstof en elektriciteit.

Door de omgekeerde overname wist Nikola Corporation ruim 700 miljoen dollar op te halen. Het opgehaalde kapitaal was niet het enige voordeel want het vermijden van een traditionele IPO heeft ook tijd en geld kunnen besparen. De alternatieve beursgang bespaarde al miljoenen dollars en waar een IPO vaak maanden tot een half jaar kan duren kan dat via deze constructie binnen een maand geregeld zijn.

Koersverloop van het aandeel Nikola Corporation
Koersverloop van het aandeel Nikola Corporation

De missie

Trevor Milton is de oprichter van Nikola en net als Elon Musk heeft hij zijn bedrijf vernoemd naar de uitvinder Nikola Tesla. Milton was eerder CEO van dHybrid Systems, dat gecomprimeerde aardgasbrandstofsystemen ontwikkelde. Het grote verschil tussen Nikola en Tesla is dat Nikola Corporation voertuigen wil aandrijven met behulp van waterstofbrandstofceltechnologie. Of een combinatie van elektriciteit en waterstofbrandstofceltechnologie. Het grote voordeel van waterstofbrandstofceltechnologie is dat voertuigen in theorie een veel groter bereik kunnen hebben en daarnaast is het opladen sneller gedaan. Elon Musk, de grote man achter Tesla, heeft al eens uitgehaald naar waterstofbrandstofceltechnologie maar experts zijn van mening dat deze technologie een grotere toekomst zal hebben dan puur alleen elektrische auto’s.

Door de lagere kosten van waterstofbrandstofceltechnologie dan voorheen is de toepasbaarheid ervan groter geworden. Binnen nu en 10 jaar zullen de kosten waarschijnlijk nog eens halveren. Hier wil Nikola Corporation op in spelen door niet alleen vrachtwagens te laten rijden op deze technologie maar ook een netwerk van ‘waterstofstations’ uit te rollen in de Verenigde Staten. Geen uitstoot voor de voertuigen is natuurlijk toekomstmuziek en zo gaan steeds meer investeerders denken. De tankstations zullen waarschijnlijk grotendeels zelfvoorzienend worden door het uitvoeren van waterstofelektrolyse. Hierbij zal elektriciteit door water worden geleid waarna zuurstof en waterstof ontstaat. De elektriciteit zal dan vooral komen van zonne-energie en bij een gebrek hieraan kan netstroom als aanvulling dienen.

Voorlopig geen winst voor Nikola Corporation

Aandeelhouders hoeven voorlopig niet te verwachten dat Nikola Corporation winst zal gaan maken. Vrijwel al het kapitaal zal nodig zijn om überhaupt een op waterstof aangedreven vrachtwagen uit een fabriek te laten rollen. Zelfs die fabriek is er nog niet maar deze zal worden gebouwd in Coolidge, Arizona. Volgens het bedrijf zijn er al meer dan 10 miljard dollar aan bestellingen gedaan. In 2021 zal eerst een conventionele batterij-elektrische vrachtwagen op de markt komen. Twee jaar later zal een waterstof-brandstofcel-elektrische vrachtwagen geproduceerd worden. Voorlopig zullen de kosten veel hoger zijn dan de inkomsten en in de afgelopen 3 jaar namen de verliezen dan ook snel toe: 88,7 miljoen dollar in 2019, 64,3 miljoen dollar in 2018 en 17,6 miljoen dollar in 2017. Ondanks dat is de huidige beurswaarde ongeveer 24,4 miljard dollar. Daarmee laat het Ford al met 24 miljard dollar aan beurswaarde achter zich.

Lees meer op het Nikola Corporation forum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.