Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Waarderingen op de beurzen: partying like it’s 1999?


Uw advertentie hier?


Waarderingen op de beurzen: partying like it’s 1999?

winstrecessie beleggen aandelen beurs

Het is zeker geen feest op de beurzen zoals in 1999 maar toch lijken sommige waarderingen van aandelen/beurzen wel op die tijd. Dat waarderingen toen skyhigh gingen maakten beleggers weinig uit. Daarom spreekt men op de beurs vaak over partying like it’s 1999 wanneer koersen hard oplopen terwijl de fundamentals sterk achterblijven. De geschiedenis kennen we inmiddels want uiteindelijk werd het de internetbubbel of ook wel de dotcombubbel genoemd. Momenteel is er weinig vreugde onder beleggers met misschien wel de grootste economische crisis ooit dankzij de uitbraak van het coronavirus. Aandelen en beurzen zijn al veel gedaald maar de vooruitzichten zullen voor veel sectoren nog lang slecht en onzeker zijn.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Partying like it’s 1999

De onderstaande grafiek laat één van de waarderingen zien die opvallend (bijna) gelijk is aan de tijd van de internetbubbel. De koers/winstverhouding van de S&P500 is op een bijna even hoog niveau als toen. Nooit eerder was het niveau zo hoog als tijdens de internetbubbel en telkens was een piek in deze waardering ook de voorbode van een recessie. De reden waarom de grafiek nu de hoogte in schiet is niet vanwege extreem opgelopen aandelenkoersen maar door extreem gekelderde winsten van bedrijven. Dit was tijdens de internetbubbel juist het omgekeerde.

Partying like it’s 1999 S&P500 en koers winst verhouding
Partying like it’s 1999 S&P500 en koers winst verhouding

Recessie onvermijdelijk

Een recessie is onvermijdelijk dus centrale banken zullen er alles aan doen om met steunpakketten zoveel als mogelijk banen te redden en bedrijven staande te houden. De vraag is dan ook hoe lang de gevolgen van het coronavirus invloed zullen hebben op ons dagelijks leven, de economie en dus ook de beurzen. In de onderstaande grafiek van fred.stlouisfed.org is het werkloosheidspercentage te zien in de VS sinds de tweede wereldoorlog. Van bijna historisch lage niveaus is dit in enkele weken tijd tot historisch hoge niveaus gegaan.

Werkloosheidspercentage VS 1945 - 2020
Werkloosheidspercentage VS 1945 – 2020

De vraag is hoe lang dit zal blijven en wat de impact gaat zijn op bedrijven. Ondanks de rampzalige cijfers hebben de beurzen wereldwijd al een sterk herstel laten zien sinds het dieptepunt van de crisis in maart. Is het recente optimisme terecht of komt er nog realiteitsbesef?

Lees meer op het beursforum

DEEL DIT ARTIKEL


Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.