Uw advertentie hier?


Euro Stoxx 600 vooruitzichten en hierin beleggen met een ETF

investeren aandelen obligaties grondstoffen edelmetalen ABN Amro

De Euro Stoxx 600 index is afgeleid van de STOXX Europe Total Market Index en is een deel van de STOXX Global 1800 Index. 600 beursgenoteerde ondernemingen zijn opgenomen in de Euro Stoxx 600 en dit zijn grote, middelgrote en kleine bedrijven uit 17 Europese landen. Dit is niet te verwarren met EU landen. De landen die vertegenwoordigd zijn: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Beleggers kunnen ook beleggen in deze index met een ETF. Hiermee kan men gespreid beleggen in 600 Europese bedrijven.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Euro Stoxx 600 vooruitzichten

Net als de rest van de wereld is ook de Europese economie hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Dit heeft ook zijn effect op de beurs en dus ook de noteringen in de Euro Stoxx 600 index. In de onderstaande grafiek zijn de jaar-op-jaar verwachtingen voor de omzet en de winst te zien. Over het eerste kwartaal van 2020 is de verwachting dat de Euro Stoxx 600 bedrijven een omzetdaling van 7 procent laten zien. De winst zal met bijna 25 procent dalen. De verwachting is dat de cijfers over de overige 3 kwartalen in 2020 ook een daling laten zien gemeten van jaar-op-jaar.

Pas vanaf begin 2021 verwacht men beterschap maar zoals u kunt zien een omzetstijging over het eerste kwartaal in 2021 van 4,9 procent poetst nog niet de daling van 7 procent van 2020 over het eerste kwartaal weg. Het dieptepunt van de crisis zal waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2020 liggen.

Verwachting omzet en winst Euro Stoxx 600
Verwachting omzet en winst Euro Stoxx 600 (bron: I/B/E/S data Refinitiv)

Beleggen in een Euro Stoxx 600 ETF

Beleggen in deze index kan met bijvoorbeeld de iShares STOXX Europe 600 UCITS ETF. De productstructuur is fysiek, de beleggingen worden dus fysiek aangehouden en er is een kwartaaldividend. Hoewel de index is opgebouwd uit bedrijven uit 17 Europese landen is er wel een groot verschil in weging per land. Onderstaand overzicht laat de top 11 van landen zien die het meest zijn vertegenwoordigd in de index en de ETF.

 • Verenigd Koninkrijk 23,6%
 • Zwitserland 16,7%
 • Frankrijk 16,3%
 • Duitsland 13,3%
 • Nederland 6,2%
 • Zweden 4,8%
 • Spanje 3,8%
 • Denemarken 3,6%
 • Italië 3,4%
 • Finland 1,7%
 • België 1,6%

Qua sectoren is er een grote weging in de gezondheidszorg met 17,4 procent en financials met 14,7 procent. Andere sectoren met een grote weging zijn basis-consumentengoederen (14,4 procent), industrie (12,8 procent) en luxe-consumentengoederen (9,2 procent). In de onderstaande tabel ziet u de 10 grootste posities binnen de index en ETF.

Naast ASML zijn er nog 43 bedrijven die een notering hebben op de Belgische en Nederlandse beurs. Hiervan zijn er met name voor Nederlandse bedrijven grote wegingen zoals Unilever, Philips, Prosus en Ahold Delhaize. De 5 grootste Belgische noteringen zijn er voor AB InBev, KBC Groep, UCB, Umicore en Ageas.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN EN/OF FAMILIE


Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.