Gerenommeerde investeerder geeft waarschuwing voor verdere daling

winstrecessie beleggen aandelen beurs

Howard Marks is een gerenommeerde investeerder op Wall Street wiens marktenvisies door velen worden gevolgd. Zijn rapporten over de financiële markten worden dan ook veel gelezen in de financiële sector. Volgens Marks is het herstel op de beurzen ook niet een goede afspiegeling van de staat van de economie. Daarnaast merkte hij op dat de Amerikaanse beurzen ongeveer 15 procent zijn gedaald vanaf de hoogste niveaus ooit die nog in februari werden bereikt. De mede-oprichter van Oaktree Capital Management deelde zijn visie op CNBC.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Terugval is mogelijk

De realiteit lijkt volgens Marks zoek maar er zijn wel redenen voor waardoor die realiteit zoek is geraakt. De uitbraak van het coronavirus zorgde voor een ongekend snelle daling van de aandelenbeurzen die hiermee zelfs de snelste crash ooit meemaakten. Inmiddels hebben overheden en centrale banken wereldwijd enorme stimuli aangekondigd om vooral de economieën te beschermen. Dit maar ook recente cijfers waaruit blijkt dat het hoogtepunt van de coronacrisis misschien wel achter de rug is geeft beleggers moed.

Sinds het dieptepunt van de crisis herstelde de S&P500 al met meer dan 30 procent. Hiermee werd al ruim de helft van de daling goedgemaakt. Marks waarschuwde echter dat dergelijke bewegingen horen bij een bearmarket. Dergelijke herstellen passen in lijn van historische cijfers van eerdere bearmarkets. Echter was dit herstel dan vaak tijdelijk en werd het gevolgd door een nog lagere nieuwe bodem.

Zo duurde het 7 jaar om in 2007 weer op de niveaus van 2000 te komen. In 2012 had het 5,5 jaar geduurd om de hoogtepunten van 2007 weer te bereiken. Volgens Marks lijkt het dan ook onwaarschijnlijk dat op korte termijn nieuwe records te verwachten zijn, zeker gezien al het slechte nieuws.

Het leven is anders geworden

Volgens cijfers van de Johns Hopkins University zijn wereldwijd meer dan 2,4 miljoen gevallen van coronavirus bevestigd. Alleen al in de VS zijn meer dan 760.000 gevallen bevestigd, echter in de VS zijn ook veel tests uitgevoerd en dat is niet overal hetzelfde geval. De uitbraak van het coronavirus heeft een enorme impact gegeven op de wereldeconomie. In de VS alleen al hebben 20 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aangevraagd in de afgelopen 4 weken. Daarnaast lieten de detailhandelsverkopen in de VS hun grootste daling op maandbasis ooit zien.

Volgens Marks zijn mensen getraumatiseerd en niet alleen door het snel dalen van de aandelenkoersen. Het virus heeft een enorme invloed gekregen op het dagelijks leven van iedereen. Volgens de investeerder onderschatten veel mensen hoe het leven over 5 jaar zal verschillen met het leven nu.

Volg uw favoriete aandelen op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.