Uw advertentie hier?


Aandelenkoersen kunnen volgend jaar weer naar records

stierenmarkt bullmarket wallstreet stocks

Het hoofd van aandelenstrategie in Amerika van JPMorgan verwacht dat aandelenkoersen volgend jaar weer records kan bereiken wanneer de verspreiding van het coronavirus is beteugeld. Misschien voor velen nu ondenkbaar maar aandelenstrateeg Dubravko Lakos-Bujas verwacht dat de S&P500 begin 2021 de 3.400 punten zal bereiken. Dit is een fractie hoger dan de recente recordhoogte van 3.386 punten op 19 februari jongstleden. Het zal ook een rendement betekenen van 47 procent ten opzichte van het slot van afgelopen vrijdag op net geen 2.305 punten. Nu wereldwijd de beurzen zijn gedaald met 30 tot 50 procent acht de aandelenstrateeg dat de kans op een stijging aanzienlijk groter is dan een verdere daling.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Aandelenkoersen kunnen snel herstellen

Wanneer het de Amerikaanse regering lukt om de verdere uitbraak van het coronavirus in te dammen en fiscale stimulering snel weet in te zetten dan kan de economische schade worden beperkt. De huidige crash (een daling van 20 procent of meer) liet de langste bullmarket ooit abrupt eindigen. De zogenaamde bearmarket werd op 12 maart jongstleden bereikt door de snelle verspreiding van het coronavirus, daaruit volgende lockdowns en verlaagde economische- en winstgroeiverwachtingen over de hele wereld. Aandelenstrateeg Lakos-Bujas ziet in de huidige verkoopgolf een kans voor aandelen om weer te herstellen naar de recordniveaus.

Aandelenkoersen in de langste bullmarket ooit
Aandelenkoersen in de langste bullmarket ooit

Steunmaatregelen

Om een herstel mogelijk te maken moet de Amerikaanse regering zo snel als mogelijk fiscale steun inzetten. Het Witte Huis zal 1 biljoen dollar aan overheidsstimulansen gebruiken om de economische impact van het virus te verzachten. Als onderdeel hiervan zei de Amerikaanse Minister van Financiën Steven Mnuchin dat de regering directe betalingen wil sturen aan Amerikaanse burgers als onderdeel van dat pakket. Deze betalingen zouden in totaal ongeveer 500 miljard dollar bedragen. Deze vorm van fiscale steun noemt men ook wel helikoptergeld.

“Er moet onmiddellijk een agressief begrotingsbeleid worden gevoerd”, zei Lakos-Bujas, en gaf daarbij aan dat het niet doorvoeren van dergelijke maatregelen “waarschijnlijk zou leiden tot een bredere capitulatie van aandelen, waaronder aandelen die als zwaargewicht kunnen worden gezien.”

Het belangrijkste voor nu is echter het beperken van de verspreiding van het coronavirus en daarmee ook te zorgen dat de ziekenhuizen de patiënten kunnen blijven opvangen. Daarnaast zijn talloze bedrijven bezig met een behandeling tegen het virus, hoewel hier stappen in worden gemaakt is er op korte termijn nog geen vaccin te verwachten.

Meer over de beurs en beleggen op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.