>>> Uw advertentie hier? <<<


Nieuwe beleggers door crisis, tips om wegwijs te worden op de beurs

vakantiegeld beleggen ROE ROI ROCE rendement nieuwe beleggers

Waar de paniek toesloeg bij veel beleggers durven veel ‘nieuwelingen’ de stap te wagen naar de beurs. Historisch gezien is die keuze niet vreemd want de beurs overleefde tot op heden elke crisis keer op keer. Voor het toekomstig rendement is het natuurlijk ook verstandiger om de stap naar de beurs te maken wanneer de paniek groot is en aandelen veel aan waarde verliezen. Zo zijn veel aandelen in een aantal weken tijd tientallen procenten minder waard geworden. Met dezelfde investering kunt u nu (veel) meer aandelen kopen dan enkele weken geleden. Onderstaande grafiek laat het verloop van de S&P500 zien, misschien wel de belangrijkste index ter wereld. Hierin zijn momenten gemarkeerd waarop er tijdelijke paniek was op de beurzen.

Verderop in dit artikel leest u meer tips voor nieuwe beleggers. Bent u al belegger dan kunt u waarschijnlijk ook wat bijleren of dit artikel delen met vrienden en/of familie.

Vervolg na afbeelding

never waste a good crisis
Buy the dips

Nieuwe beleggers: beperk risico’s

Wanneer u een effectenrekening opent moet u bij vrijwel elke bank of broker een vragenlijst doorlopen waarna een beleggingsprofiel tot stand komt. Doe dit ook eerlijk want het is niet voor niks dat risicovolle producten ongeschikt zijn voor beginnende beleggers of beleggers met te weinig verstand van zaken. Dit is een eerste stap waarmee nieuwe beleggers hun risico’s kunnen beperken.

Een volgende stap is het spreiden van investeringen en de investeringen spreiden in tijd. Het spreiden is dan niet alleen in verschillende aandelen maar ook in verschillende beleggingsproducten zoals aandelen en obligaties. Er zijn banken en brokers die fondsen aanbieden met een mix van beiden. Het spreiden in tijd is belangrijk omdat timing voor het beste moment vrijwel onmogelijk is. Het is ook aan te raden om geld achter de hand houden voor onverwachte marktomstandigheden.

Een beleggingsplan maken

Nieuwe beleggers doen er goed aan om een beleggingsplan te maken. Weet waar u mee bezig bent, voor welke tijd , welk doel u heeft en hoe u dat doel wilt bereiken. De basis van een beleggingsplan bevat minimaal deze drie onderelen:

  • Beleggingsdoel, wat is het doel waarvoor u gaat beleggen? Gaat u beleggen voor uw pensioen, de studie van uw kinderen, het aflossen van uw woning of als alternatief voor sparen?
  • Beleggingshorizon, dit geeft aan op welke tijd u uw beleggingsdoel wilt halen of dat er geen aanduidbare horizon is wanneer u beleggen als alternatief ziet voor sparen. U wilt normaal gesproken binnen uw beleggingshorizon uw beleggingsdoel halen.
  • Strategie en beleggingshouding. Het beleggingsdoel en de beleggingshorizon hebben beiden veel invloed op uw te nemen strategie en beleggingshouding. Bij dit onderdeel komen diverse aspecten van het beleggen samen, wilt u actief of passief beleggen, wilt u veel risico nemen of risico beperken en wilt u offensief of defensief beleggen?

Het beleggingsplan omvat ook een aantal vuistregels waar u zich aan kunt houden. Vaak schaven beleggers de vuistregels aan door de leercurve die bij beleggen komt kijken. Wilt u meer lezen over een beleggingsplan maken lees dan hier verder.

Tijdloze tips voor iedere belegger

De belangrijkste tips zijn vaak niet welke aandelen iemand moet kopen of verkopen want dat blijkt vaak ook niet uit te komen. Belangrijker is de manier van beleggen en de denkwijze die hier bij komt kijken. Er zijn zo tal van tijdloze beleggingstips zoals:

“An investment in knowledge pays the best interest.” – Benjamin Franklin

“Invest in yourself. Your career is the engine of your wealth.” – Paul Clitheroe

“Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas.” – Paul Samuelson

Met name de laatste tip is iets om nieuwe beleggers te ontnuchteren. Ga er niet vanuit dat u uw investering in korte tijd ziet verdubbelen, dat kan alleen met onnodig veel risico nemen. Risico en rendement gaan samen en de kans op grote verliezen is ook aanwezig. Gebruik de tijd in uw voordeel en probeer risico en verlies te vermijden. Meer tijdloze beleggingstips kunt u hier lezen.

Informatie lezen, vragen en delen

Er zijn verschillende media waar informatie zoals nieuws gelezen kan worden. Koersinformatie kunt u het beste bij uw bank of broker volgen, realtime (dat wil zeggen op de seconde nauwkeurig) terwijl dat vaak op verschillende sites vertraagd is. Wilt u informatie delen of vragen stellen dan is een beursforum de ideale plek. Op Beursig.com is één van de meest actieve beleggerscommunities van de Benelux te vinden. Naast een forum met informatie over bijvoorbeeld uw favoriete aandelen worden ook aanverwante onderwerpen besproken en kunnen forumleden op een chatbox. Het forum is laagdrempelig en beginners tot doorgewinterde beleggers vinden elkaar op deze plek.

Lage transactiekosten helpen uw rendement

Tot slot wie wil gaan beleggen heeft een effectenrekening nodig. Dit kan bij veel banken maar die zijn meestal niet gespecialiseerd in het aanbieden van beleggingsproducten aan particuliere beleggers. Daarnaast zijn brokers vaak veel goedkoper en hier begint uw eerste stap naar rendement. U kunt in veel gevallen al minimaal 8 à 10 euro per transactie besparen door het kiezen van de juiste broker.

Goedkope broker

Een goedkoop alternatief waarbij er meer informatie beschikbaar is zoals nieuws en ook diverse gratis te verhandelen beleggingsproducten is broker DEGIRO. Bij DEGIRO zijn er kernselecties ETF’s en turbo’s waar geen transactiekosten van toepassing zijn. Een voordeel voor Belgische klanten is dat de beurstaks automatisch afgehouden kan worden in tegenstelling tot veel andere buitenlandse effectenrekeningen. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Meer informatie over DEGIRO of het openen van een rekening via deze link.

Experts laten beleggen voor u?

Belgische beleggers – Bij MeDirect kunnen nieuwe beleggers zonder in- en uitstapkosten beleggen in 97 procent van de fondsen. De fondsen hebben uiteenlopende samenstellingen en ook verschillen in risico. Door spreiding beperkt u de risico’s en hoeft u niet zelf aandelen te selecteren.

Meer informatie over beleggen bij MeDirect.

Nederlandse beleggers – Met Centraal Beheer kunt u beleggen in fondsen, deze verschillen in samenstelling en risico. Hier kunt u in één keer een investering doen, periodiek beleggen of een combinatie van beiden. Tegen beperkte kosten gaan experts voor u beleggen. Tijdelijke actie: opent u voor het eerst een beleggingsrekening bij Centraal Beheer dan krijgt u bij een storting van 500 euro een bonus van 65 euro!

Meer informatie over Gemaksbeleggen bij Centraal Beheer.

DEEL MET VRIENDEN EN/OF FAMILIE


Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.