>>> Uw advertentie hier? <<<


Black swan, wat is het en waarom zijn beleggers er bang voor?

black swan event gebeurtenis beurs beleggen

De term black swan (zwarte zwaan) komt regelmatig langs als het over de financiële markten gaat maar wat is de betekenis? Meestal zijn zwanen wit en de zwarte zwanen zijn zeldzaam, net als de black swan op de beurs. Een zwarte zwaan is een onvoorspelbare gebeurtenis die kan escaleren en mogelijk ernstige gevolgen heeft. Deze gebeurtenissen worden gekenmerkt door de zeldzaamheid, hun ernstige impact en terugkijkend op een black swan event zullen veel mensen zeggen dat het er aan zat te komen. Veel van deze momenten zijn eigenlijk voorspelbaar maar worden genegeerd.

Historie en uitleg black swan

Het begrip black swan werd ooit geïntroduceerd door professor in financiën Nassim Nicholas Taleb. Naast professor en schrijver had hij ook een carrière als handelaar op Wall Street. In een boek schreef hij kort voor het uitbreken van de financiële crisis in 2007/2008 over gebeurtenissen die achteraf dit begrip mee konden krijgen. Taleb beschreef dat de evenementen moeilijk tot bijna niet te voorspellen zijn. Ze kunnen hele grote gevolgen hebben en daarom is het belangrijk dat beleggers altijd rekening houden met een black swan scenario.

Taleb omschreef ook een aantal kenmerken aan het begrip van zwarte zwaan:

  • Het is zeer zeldzaam
  • Het overtreft vaak in negatieve zin verwachtingen of scenario’s
  • De impact kan enorm zijn
  • Achteraf gezien zijn veel momenten een plekje te geven als iets dat er aan kon komen

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Volgens Taleb zijn voorspellingen en methodes niet toereikend in het bepalen van een toekomstige black swan. Statistieken en steekproeven zijn ook onbruikbaar omdat het vaak ook nog unieke gebeurtenissen zijn. Waren ze niet uniek dan neemt de voorspelbaarheid wel toe. Achteraf willen economen of onderzoekers graag achterhalen of een gebeurtenis te voorspellen was maar dat blijkt vaak niet het geval te zijn of signalen werden of niet gesignaleerd of afgedaan als onbelangrijk.

Voorbeelden black swan gebeurtenissen

In de recente geschiedenis zijn een aantal bekende voorbeelden uit te lichten. De financiële crisis van 2008 had grotendeels de oorsprong in de stagnerende huizenmarkt in Amerika. Als obligaties verpakte en gebundelde hypotheken in het laagste segment (subprime) werden in een hoog tempo snel minder waard. Financiële instellingen kwamen in problemen waardoor honderden miljarden afgewaardeerd moesten worden. Door onzekerheid tussen financiële instellingen verloren ze ook het vertrouwen in elkaar met als gevolg dat de interbancaire geldmarkt opdroogde. Er gingen hierdoor banken failliet, werden genationaliseerd of ze werden overgenomen.

De internetbubbel rond de millenniumwisseling is een ander voorbeeld. Met name in Amerika was er een sterke economische groei en particulieren kregen hierdoor meer vermogen wat ook veel in aandelen werd geïnvesteerd. Toevallig was toen ook de opkomst van het commercieel gebruik van internet. Technologiebedrijven werden naar hartenlust gekocht zonder de waarderingen in het oog te houden. Er volgde overwaardering en uiteindelijk een crash. Veel particuliere beleggers werden getroffen en tot op heden zijn er nog veel particulieren die hierdoor sceptisch zijn naar de beurs.

Anno 2020 lijkt een volgende black swan te zijn opgedoken: het coronavirus. De wereldwijde uitbraak van het virus zorgde voor de snelste correctie en crash ooit op de beurzen. Binnen een aantal weken verloren veel beurzen 25 tot ruim 30 procent aan waarde. Toevallig kwam er tijdens deze gebeurtenis ook een ‘olie-oorlog’ waardoor de olieprijs kelderde met als gevolg dat oliebedrijven en olie gerelateerde bedrijven tientallen procenten aan beurswaarde verloren.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.