>>> Uw advertentie hier? <<<


Interview met Parx Materials, antimicrobiële technologie van Nederlandse bodem

Parx Materials logo

Hoe een Nederlands bedrijf al jaren bacteriën bestrijdt. Meer bewustwording omtrent hygiëne en antibiotica resistentie is enige positieve aan deze corona crisis zegt CEO Michaël Van der Jagt.

Parx Materials (vroeger: Parx Plastics) is een Nederlandse micro-cap gespecialiseerd in technologie voor antibacterieël plastics. De eerste onderzoeksprojecten dateren van 2008 en Parx ontstond officieel in 2012. Het bedrijf ging in 2018 publiek op de Euronext Access markt in Parijs.

Parx Materials is globaal actief in verschillende sectoren, haalde eind 2019 een groot contract binnen, en dit werd in 2020 opgevolgd door extra funding.

Naar aanleiding van een vraag op het forum van Beursig.com, gaat CEO Michaël Van der Jagt akkoord met een korte Q&A om zijn innovatieve bedrijf voor te stellen.

Parx Materials management

Q&A met oprichter en CEO Michaël van der Jagt

De Redactie: bedankt om op zo korte termijn tijd te maken voor dit interview. Uw telefoon zal wel roodgloeiend zijn met deze (erg jammerlijke) corona-crisis.

Michaël: Eerst en vooral leef ik mee met iedereen die getroffen is door het covid-19 virus. Meer bewustwording omtrent hygiëne en antibiotica resistentie is volgens mij dan ook het enige positieve aan deze corona crisis (als je dat zelfs al kan zeggen..). Maar het is inderdaad een interessante tijd voor ons. Wij zijn zojuist verhuisd, hebben een nieuwe kapitaalinjectie en de interesse in hygiëne en antibiotica resistentie zal de komende periode alleen maar toenemen. Dit speelt ons natuurlijk in de kaart. Onze techniek werkt zeer effectief tegen bacteriën, biofilm vorming en schimmels. Experts melden ons dat we dan zo’n zelfde werking mogen verwachten tegen virussen. Echter hebben we dat zelf nog niet wetenschappelijk getest. We willen dat natuurlijk snel zelf wetenschappelijk aantonen zodat we dat ook hardop kunnen zeggen.

De Redactie: Kan u kort uitleggen wat Parx Materials precies doet?

Michaël: Parx heeft een technologie ontwikkeld die middels een lichaamseigen sporenelement materialen (voornamelijk polymeren) weerbaar kan maken tegen bacteriën. Wij zorgen ervoor dat bacteriën niet kunnen hechten op het oppervlakte en zo voorkomen we de proliferatie en bio film vorming op het oppervlakte. Het komt er kort op neer dat er na 24 uur 99,9% minder bacteriën zijn op een product met onze techniek vergeleken met hetzelfde product zonder onze techniek.

Onze techniek is uniek omdat we iets gebruiken wat lichaamseigen en dus niet giftig is. Sterker nog, de mens haalt deze stoffen uit dagelijkse voeding voor een goed werkend immuunsysteem. Het is dus niet giftig en daarbij komt dat het ook niet langzaam weglekt uit het product. In technische termen: het migreert niet.

Je moet weten dat vandaag de dag alle effectieve antimicrobiële oplossingen giftige stoffen bevatten en de overgrote meerderheid daarvan is antibacterieël doordat er langzaam iets van die giftige stof uit het product lekt om de bacteriën te doden.

Wij zijn dus niet giftig en lekken er ook niet uit. Meer nog; als het er wel uit zou lekken zou het gezond zijn voor mens, dier en milieu.

De Redactie: Klinkt als een vooruitstrevende technologie. Zijn er geen kapers op de kust? Hoe vertaalt zich dat in een business model?

Michaël: Dat is het zeker. Het heeft ons dan ook zo’n 7 jaar gekost om het goed onder de knie te krijgen. De combinatie van een effectieve techniek die niet giftig is en ook niet weg lekt is wel echt revolutionair te noemen en er is niets te vinden in de markt dat zoiets kan evenaren. Wij weten echter ook hoe lastig het geweest is om het te ontwikkelen.

Wat wij doen is wij incorporeren de techniek middels onze gepatenteerde methode in polymeren en deze leveren we als een concentraat (wij noemen het Saniconcentraat) uit naar verwerkers. Deze verwerkers/producenten van plastic producten moeten er dan voor zorgen dat ons Saniconcentraat 3% van het product gaat uitmaken en dat de techniek mooi homogeen verdeeld is in het materiaal. Het Saniconcentraat wordt dus per kilogram verkocht.

Voor toepassingen waar wij zelf een hoge toegevoegde waarde zien van onze techniek, werken we soms andere modellen uit met meer samenwerking.

De Redactie: u heeft dus behoefte aan veel partnerships. Dit houdt het model wel ‘lean’, maar hoe kiest u met wie in zee te gaan? En zijn er beloftevolle projecten waarvan we moeten weten?

Michaël: Het is voor ons belangrijk dat de potentiële partner een trackrecord heeft in het vakgebied waarvoor hij de techniek wil gaan inzetten. Wij kunnen onmogelijk kennis vergaren van alle toepassingsgebieden van onze techniek en daarom is de kennis en de ‘market reach’ van een partner essentieel. Wij zorgen voor de juiste integratie van de techniek, de bijbehorende testen en keuringen: onze partner zorgt voor een interessante marktpenetratie.

Een mooi voorbeeld daarvan is de toepassing van onze techniek op het dentale vlak. Deze  samenwerking heeft geresulteerd in een joint venture Zinkh NV. Dit heeft ons al een mooi database aan interessante klinische resultanten op dit vakgebied bezorgd. Maar ook eind vorig jaar was er de aangekondigde samenwerking met PepsiCo in de Verenigde Staten.

Er lopen meer gesprekken en tests met dit soort partijen, maar daar kan ik niet te veel over zeggen. Trajecten duren vaak lang en zijn ook afhankelijk van de prioriteiten binnen die grote organisaties en die prioriteiten wisselen nogal eens. Al zal de komende tijd de focus vermoedelijk wel liggen op hygiëne.

De Redactie: u bent een nieuw gezicht voor beleggers. Onlangs werd op Beursig.com een eerste topic aangemaakt met vragen. Wat vindt u zelf van de huidige beurskoers, weerspiegelt deze de opportuniteit van het bedrijf?

Michaël : Wij zijn genoteerd aan Euronext Access in Parijs, een vrij grote pool aan bedrijven die veelal actief zijn op het gebied van biotech, healthtech, cleantech en disruptieve innovaties. Een mooi groepje bedrijven om tussen te staan dus. Wat je wel ziet is dat de koers relatief kwetsbaar is door het lage volume. We staan nu genoteerd tegen een waardering van ongeveer 17 miljoen meen ik. Ik denk dat je geen enkele ceo kan vinden die gaat zeggen dat hij/zij een waardering te hóóg vindt, dus wat kan ik er verder over zeggen… Onze techniek heeft ongetwijfeld een enorme potentieel, en dit op een breed scala aan gebieden. Onze focus nu is op een aantal markten met een hoog volume in het gebruik van polymeren zoals voedselverpakking en de buizenindustrie, bijvoorbeeld. Maar ook de medische sector is voor ons zeer interessant. In november vorig jaar is er een medische publicatie verschenen waarin is aangetoond dat onze techniek in een permanent implantaat een significante reductie van het aantal infectiegevallen realiseert. Bij dit soort ingrepen is de bedreiging van bacteriën het grootste risico. Met de toename van antibiotica resistentie is dit precies waar alle grote medische bedrijven naar opzoek zijn; het beter voorkomen van infecties. Voor onze techniek, en dus ons bedrijf, is hier op lange termijn denk ik een mooie rol weggelegd.

De Redactie: Tot slot, wat was voor u hét moment van 2019 en wat zijn uw verwachtingen voor 2020?

Michaël: De belangrijkste milestone was denk ik het bekend maken van de overeenkomst met PepsiCo USA. Je moet niet vergeten dat wij daar natuurlijk al maanden mee bezig waren en dat er al vele tests en dergelijke uitgevoerd zijn. Maar om het dan ook hardop te mogen zeggen dat zo’n grote partij voor onze techniek kiest is natuurlijk zeer mooi. Dat viel overigens bijna samen met het bereiken van een akkoord voor een nieuwe financiering. Deze nieuwe uitgifte waarmee er 1 miljoen Euro kapitaal wordt binnengehaald maakt dat 2020 voor ons niet mooier kon beginnen. Dit stelt ons in staat ons team uit te breiden, onze ontwikkelingen meer snelheid te geven en verder te werken aan de ingezette opschaling.

Voor meer informatie over Parx Materials kan u terecht op de officiele website: www.parxmaterials.com

Voor aandeelhouders en geïnteresseerden, lees en deel informatie op het Parx Materials forum.

Disclaimer: de auteur van dit artikel bezit aandelen Parx Materials (TICKER: MLPRX, ISIN: NL0012650535). Dit is geen investeringsadvies.

This information neither constitutes an offer or invitation to sell or acquire any shares, securities or any assets or other interests of whatever nature; it is provided solely for purposes of information, which is targeted at investors capable of assessing and accepting any potential risks related to the investment in shares, securities or any assets or other interests of whatever nature of Parx Materials N.V..

The shares of Parx Materials N.V. have been included in the Euronext ACCESS™ market of Euronext Paris. Euronext ACCESS™ is not a regulated market. The information and basis for liability to investors for their investment decisions is therefore lower. the Euronext ACCESS™ market is aimed primarily at qualified investors so that can evaluate and accept the risks and opportunities in a less regulated market segment. Investors must be aware of the fact that, in this segment of the Open Market (unofficial market) of the Euronext, the high European standards of transparency and the strict regulations for the protection of investors on regulated markets do not apply. No responsibility is taken for the accuracy of information on this website.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.