>>> Uw advertentie hier? <<<


Turbo beleggen zorgt vaak voor veel verlies, hoe kunt u dit voorkomen?

beleggen met turbo's turbo beleggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM, de Nederlandse variant van de FSMA) heeft onderzoek gedaan naar de handel in turbo’s door retailbeleggers. Hieruit blijkt dat turbo beleggen door particulieren voor veel verlies zorgt. De AFM roept hierom de aanbieders van de hefboomproducten op om de risico’s te verminderen.

Voor het onderzoek werd data gebruikt uit de periode van 1 juni 2017 tot 1 juli 2018. Van de particuliere beleggers die actief zijn met turbo’s bleek 68 procent verlies te lijden. Gemiddeld verloren deze beleggers 2.680 euro. De AFM noemt dit zorgwekkend en roept dus op tot actie om de risico’s te beperken.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Wat is turbo beleggen?

Turbo beleggen is speculeren met een hefboom op een onderliggende waarde. Er kan worden ingespeeld op een stijging of daling van de onderliggende waarde. De onderliggende waarde kan onder meer een aandeel, index, valuta, grondstof of edelmetaal zijn. Simpel uitgelegd werkt de hefboom versterkend op de beweging van de onderliggende waarde. Heeft u een turbo long op aandeel X met een hefboom van 10 en de onderliggende waarde stijgt 1 procent dan neemt de waarde van de turbo met 10 procent toe. Echter werkt het ook de andere kant op, daalt de onderliggende waarde met 1 procent dan zal de turbo long 10 procent minder waard worden. De onderliggende waarde wordt voor een groot deel gefinancierd met geleend geld en hierop zit nog een rente die van de waarde van de turbo afgaat. Dit laatste is vooral merkbaar voor wie een turbo lange tijd in bezit heeft.

Rapport turbo beleggen in het kort

In de periode van 1 juni 2017 en 1 juli 2018 waren gegevens verzameld van 3,9 miljoen orders en hieruit bleek als volgt:

  • Het gemiddelde rendement per transactie was negatief: -€38 (-2,9 procent).
  • Hoge hefbomen leiden tot grotere verliezen dan lage hefbomen.
  • Bij hefbomen hoger dan 100 is het gemiddelde rendement per transactie -8,6 procent.
  • Opvallend is dat beleggers meer verlies lijden naarmate ze meer transacties doen.
  • 88 procent van de beleggers met meer dan 500 transacties leed verlies.
  • Bij beleggers met minder dan 10 transacties was dat 64 procent.
  • Turbo’s worden ook weer snel van de hand gedaan, 56 procent van de turbo’s wordt binnen 24 uur verkocht.

Hoe kunnen risico’s worden beperkt?

Wat niet in het rapport van de AFM is vernoemd is wat beleggers kunnen doen om de risico’s te beperken. Er zijn een aantal vuistregels die bij turbo beleggen al veel kunnen helpen om risico’s te beperken en daarmee ook verliezen kunnen minimaliseren. Een aantal tips volgen hieronder:

  • Investeer beperkt in turbo’s. Wanneer u normaal gesproken 5.000 euro aan aandelen zou kopen dan kunt u dit bedrag delen door de hefboom van de turbo. Is de hefboom 10 dan koopt u voor 500 euro de turbo (5.000 euro / 10 = 500 euro). Zou u hetzelfde bedrag investeren in de turbo dan neemt uw risico fors toe. Wanneer u de investering in de turbo beperkt met het delen door de hefboom dan blijft de blootstelling gelijk, immers 1 procent verlies op 5.000 staat gelijk aan tienmaal 1 procent verlies op 500 euro.
  • De volatiliteit van de onderliggende waarde moet meespelen in de keuze van de maximale hefboom van de turbo. Is de onderliggende waarde volatiel dan is het aan te raden de hefboom te beperken. Neem bijvoorbeeld een biotechaandeel, de meesten zijn volatiel en met een hoge hefboom wordt de volatiliteit flink versterkt. Komt er plots slecht nieuws dan is een daling van 10 procent of meer bij dergelijke aandelen geen uitzondering. Heeft u een turbo long dan neemt het verlies heel snel toe. Wanneer u bijvoorbeeld in een index wilt beleggen met een turbo dan is de onderliggende waarde normaal gesproken niet zo volatiel dan bij een individueel aandeel. Ondanks dat is het nog verstandig om een beperkte hefboom te nemen, zo was de snelste correctie ooit op de Amerikaanse beurzen ook vrijwel zeker voor hoge verliezen bij beleggers die long op een index zaten.
  • Tot slot moet u natuurlijk ook voldoende op de hoogte zijn van de risico’s bij het turbo beleggen. Begrijp het product goed, wat de invloeden zijn op de koersvorming maar ook dat er bij bijvoorbeeld macrocijfers of nieuws over de onderliggende waarde soms de bied en laat kunnen verdwijnen of verder uit elkaar kunnen komen te liggen. Lees daarom dan ook goed het prospectus van de uitgever.

Meer over turbo’s en beleggen op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.