Snelste correctie ooit voor Amerikaanse beurzen

winstrecessie beleggen aandelen beurs

Geen belegger zal het ontgaan dat de beurzen in de ban zijn van het coronavirus. Hoewel door velen in het begin afgedaan als onschuldig en vergelijkingen met de seizoensgriep al snel spaak gingen is het effect op de beurzen groot. Waar bijvoorbeeld de S&P500 vier maanden over deed om een stijging boven de 3.000 punten uit te bouwen werd deze stijging in één week weer teniet gedaan dankzij de snelste correctie ooit.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Snelste correctie ooit

Februari 2020 mag al historisch genoemd worden, specifiek 27 februari ook. Nog niet eerder verloren de Amerikaanse beurzen zoveel punten op één dag. Dan is nog de vraag wat meer effect heeft, een daling in percentage of in punten. Punten geven in ieder geval een waarde aan dus nog niet eerder zagen beleggers zoveel beurswaarde op één dag in rook opgaan.

Wij zetten de verliezen van de Amerikaanse beurzen op een rijtje:

  • S&P500 -137,63 punten (-4,4 procent)
  • Dow Jones -1.190,95 punten (-4,4 procent)
  • Nasdaq -414,30 punten (-4,6 procent)

In percentages was het de slechtste dag sinds augustus 2011. In ongeveer een week tijd daalden de Amerikaanse beurzen met meer dan 10 procent. Dit is de snelste correctie ooit, zoals u ook in onderstaande afbeelding kunt zien.

S&P500 snelste correctie ooit
S&P500 snelste correctie ooit

Winstwaarschuwingen volgen elkaar op

Verschillende grote bedrijven hebben inmiddels al winstwaarschuwingen gegeven. Hieronder vallen onder meer Apple, Coca Cola, Microsoft, Philips en gisteren bij bekendmaking van de jaarcijfers ook bij AB InBev, dit is de grootste brouwer ter wereld. Dit is waarschijnlijk pas het begin in een reeks van veel meer winstwaarschuwingen.

Op de inmiddels historische beursdag van 27 februari waren de verliezen van individuele aandelen vanzelfsprekend ook fors. Zo waren er grote dalingen in de VS bij onder meer Apple -6,5 procent en Microsoft -7,1 procent. In de BEL20 en AEX waren er grote uitschieters voor AB InBev -11,0 procent, Galapagos -8,5 procent, Aegon -5,4 procent en ArcelorMittal -5,0 procent.

Signalen voor aanstaande correctie

Achteraf is natuurlijk makkelijk oordelen maar er waren de afgelopen weken genoeg signalen dat een correctie een kwestie van tijd zou zijn. Zo gaf eind januari een technische analyse voor de Nasdaq 100 al overdrijving van de markt aan. Toeval of niet de tekenen van een blow off top werden exact een week geleden uitgelicht. Beleggers zijn in de langste bullmarket ooit nogal verwend geraakt en dan worden signalen snel genegeerd.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Flatex beleggen

Gratis Beleggen
Geen kosten op tal van aandelen en beleggingsproducten!Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.