Coronavirus maakt duidelijk hoe groot en belangrijk de vaccinmarkt is

coronavirus vaccin beleggen

Vermogensbeheerder AB Bernstein zette de markt voor vaccins in de schijnwerpers en dat is niet zonder reden. De markt heeft een enorme groei doorgemaakt in de laatste twee decennia en is qua omzet verzesvoudigd. Opvallend is dat de markt gedomineerd wordt door slechts vier grote bedrijven. De vier bedrijven zijn goed voor ongeveer 85 procent van de markt. Het gaat om het Engelse GlaxoSmithKline, het Franse Sanofi en de Amerikaanse spelers Merck en Pfizer. Nu met de uitbraak van het coronavirus zal de sector van vaccins ongetwijfeld meer aandacht krijgen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Dominante spelers en enorm rendement

Wimal Kapadia, analist van AB Bernstein, schreef in een notitie dat elke dollar investering in de 94 armste landen een netto rendement van 44 dollar geeft. Dit zijn enorme rendementen en dit komt voornamelijk door een oligopolie in deze sector. Een oligopolie staat voor een beperkt aantal bedrijven dat verreweg het grootste deel van de markt in handen heeft. In de markt van vaccins is dit zo gegroeid door marktconsolidatie en door de complexiteit van productie en distributie.

Deze bedrijven zijn in de race gestapt om het dodelijke coronavirus te bestrijden en werken aan vaccinatieprogramma. Beleggers zijn massaal in biotechaandelen gestapt vanwege de volatiliteit van de markt en natuurlijk de hoop dat hun beleggingen net de juiste zijn in een bedrijf dat een behandeling of preventie voor het coronavirus weet te ontwikkelen. Dit zal voor grote rendementen kunnen zorgen.

Sanofi werkt samen met de Amerikaanse regering om een ​​vaccin voor het nieuwe virus te ontwikkelen. GlaxoSmithKline liet eerder deze maand weten samen te werken met de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations voor een vaccinprogramma. Toch kan een commerciële behandeling voor het coronavirus nog jaren op zich laten wachten. Deskundigen hebben ondanks recente ontwikkelingen gewaarschuwd dat het publiek niet mag verwachten dat een coronavirusvaccin voor begin volgend jaar op de markt komt.

De analist van AB Bernstein zei dat Sanofi en GlaxoSmithKline beiden een stabiele vaccinportfolio hebben. Hieronder vallen onder meer gordelroos-, griep-, kinkhoest- en poliovaccins. Deze zorgen voor stabiele inkomsten.

Inkomsten voor lange termijn

AB Bernstein licht de inkomsten uit vaccinactiviteiten van Merck uit als voorbeeld voor inkomsten voor de lange termijn. Zo waren deze inkomsten in 2019 goed voor 8,4 miljard aan inkomsten. Daarnaast groeit dit segment volgens AB Bernstein sinds 2010 jaarlijks met 9 procent. Bij Pfizer zijn de vaccinactiviteiten de afgelopen jaren wat gestagneerd maar heeft zijn pijplijn wel “blockbuster potentieel”.

Analist Wimal Kapadia liet ook opmerken “vaccins zijn een garantie voor inkomsten voor de lange termijn, hebben hoge toetredingsdrempels, meestal stabiele en stijgende prijzen, meestal maar een beperkte concurrentie en langdurige patenten”.

Er zijn ook kanttekeningen aan de markt van vaccinaties, zo is innovatie continue nodig om bij de grootsten te blijven horen. Innovatie en dus ook onderzoek kost veel kapitaal en er zijn steeds vaker goedkopere alternatieven uit opkomende markten.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Specifieke onderwerpen op het forum: GlaxoSmithKline, Sanofi, Merck en Pfizer

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.