Kans van 70 procent op nieuwe recessie in de komende zes maanden

nieuwe recessie voorspellen beurs indicator

Een nieuwe studie van de MIT Sloan School of Management en State Street Associate geeft aan dat er een kans van 70 procent is dat zich in de komende zes maanden een nieuwe recessie zal voordoen. De oorsprong van het onderzoek is wel bijzonder. Dit is namelijk een wetenschappelijke benadering die aanvankelijk was ontwikkeld om menselijke schedels te meten. De onderzoekers creëerden een index die uit vier factoren bestaat en gebruiken vervolgens de Mahalanobis-afstand, een maat die aanvankelijk werd gebruikt om menselijke schedels te analyseren, om te bepalen hoe de huidige marktomstandigheden zich verhouden tot eerdere recessies.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Grote kans op nieuwe recessie

De index staat momenteel op 76 procent. Terugkijkend op gegevens die dateren vanaf 1916 ontdekten de onderzoekers dat de kans op een nieuwe recessie aanzienlijk is. Volgens het onderzoek van de MIT Sloan School of Management en State Street Associates is er een kans van 70 procent dat een recessie in de komende zes maanden zal toeslaan.

De Mahalanobis-afstand was oorspronkelijk bedoeld om de statistische overeenkomst van de waarden van een set dimensies voor een bepaalde schedel te meten met de gemiddelde waarden van die dimensies voor een gekozen groep schedels“, legden de onderzoekers uit.

Het meet de afstand tussen een punt en een bepaalde verdeling. Op basis van dit principe analyseerden de onderzoekers maandelijks vier marktfactoren: de industriële productie, niet-agrarische loonlijsten, het beursrendement en de helling van de rentecurve. Vervolgens hebben ze gemeten hoe de huidige relatie tussen de vier statistieken zich verhoudt tot historische metingen.

Terugkijkend op gegevens tot 1916, concludeerden de onderzoekers dat de index een betrouwbare indicator voor een nieuwe recessie blijkt te zijn. De index steeg namelijk bij alle voorgaande recessies. Zo ontdekten ze dat toen de index de grens van 70 procent overschreed, de kans op een recessie in de komende zes maanden steeg tot 70 procent.

Economische indicatoren lijken goed

In november 2019 was de waarde van de index gestegen tot maar liefst 76 procent. Een aantal economische indicatoren ondersteunen wel de goede economische omstandigheden.  Zo boekten in januari de particuliere loonlijsten de hoogste maandelijkse winst sinds mei 2015 en de huizencijfers in de VS van december stegen naar een hoogste punt in 13 jaar. De Amerikaanse economie groeide met 2,1 procent in het vierde kwartaal van 2019 en met 2,3 procent voor het hele jaar. De VS en China ondertekenden in januari een ‘fase één’-handelsovereenkomst na maanden van geopolitieke spanningen die de markten in spanning hielden. Deze factoren wijzen op een verdere economische groei.

Ondanks recente ontwikkelingen zoals de uitbraak van het coronavirus voorspellen economen actief op Wall Street nog steeds mooie winstcijfers voor dit jaar. Mislav Matejka, hoofd van de wereldwijde en Europese aandelenstrategie van JPMorgan, liet in een publicatie weten dat de zakenbank geen Amerikaanse recessie verwacht in aanloop naar de komende presidentsverkiezingen in Amerika. Het zal dus afwachten zijn of het onderzoek van het MIT Sloan School of Management en State Street Associate inderdaad juist zal zijn met de verwachting voor een nieuwe recessie.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.