>>> Uw advertentie hier? <<<


Wat is een stierenmarkt (bullmarket) en komt deze nu ten einde?

stierenmarkt bullmarket wallstreet stocks

In de financiële en beleggerswereld worden vaak de termen berenmarkt (bearmarket) en stierenmarkt (bullmarket) gebruikt. Een bearmarket kunnen we definiëren als een pessimistische markt. Aandelenkoersen lijken te blijven dalen en er is geen vertrouwen dat er verbetering aan de horizon zal verschijnen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake tijdens een periode van recessie. Winsten dalen en de werkloosheid neemt toe. De stierenmarkt is juist het tegenovergestelde en zullen we hier verder bespreken.

Stierenmarkt: met de hoorns omhoog

In een berenmarkt beweegt een beer neerwaarts op zijn prooi vandaar deze term bij dalende beurzen. Hij is eerder behoudend dan aanvallend. In een stierenmarkt echter manoeuvreert een stier juist opwaarts met de prooi: hij trekt ten aanval en neemt de matador op zijn hoorns. Vandaar dus de Nederlandse term stierenmarkt.

De bull op de beurs

Het hoeft geen verdere uitleg dat iedereen wel durft te beleggen in een bullmarkt. Vertaald naar de beurs geven de aandelenkoersen immers ook duidelijk aan dat het goed gaat met de economie. Er lijkt geen einde te komen aan stijgingen van indices en koersen. In het New Yorkse district Wall Street staat niet voor niets een groot beeldhouwwerk van een stier, zie de kopafbeelding van dit artikel. Deze staat symbool voor optimisme en positivisme.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Onvoorspelbaar einde

In een fase van berenmarkt houden veel beleggers hun geld liever op de bank. Obligaties lijken dan ook een goede keuze. Tijdens een periode van een stierenmarkt komen de beleggers als stieren uit hun hokken en bestormen de beurs met hun geld. Helaas kan niemand precies zeggen wanneer een berenmarkt eindigt en een stierenmarkt begint, en wanneer de omgekeerde route wordt ingeslagen. Anders zou beleggen wel heel erg makkelijk zijn.

Het juiste moment

Het gaat er dus om dat u op het juiste moment instapt en (zeker als u niet op lange termijn belegt) wanneer u weer uit moet stappen. Het slechts denkbare scenario daarbij is dat u aandelen koopt met een verdere koersstijging in gedachten, terwijl de koersen precies dan gaan dalen. Dit wilt u uiteraard voorkomen. Het lastige is ook dat een stierenmarkt op verschillende manieren kan eindigen. Na de top kunnen koersen langzaam dalen, een zogenaamde salamicrash, een instorting van de financiële markt komt echter ook heel zelden voor. Wat kan helpen is verschillende sectoren in de gaten te houden. Zijn er tekenen van een eindigende stierenmarkt, incasseer dan het rendement tot dan toe, en wacht niet tot de koersen hard dalen.

Komt de huidige stierenmarkt langzaam ten einde?

In de onderstaande grafiek van de S&P500 zijn de stierenmarkten en berenmarkten aangegeven met respectievelijk groene en rode zones. Opvallend is dat een berenmarkt vaak kort en krachtig is, een stierenmarkt kan echter lang duren en ook gestaag doorzetten. De vraag is nu of de huidige stierenmarkt langzaam ten einde komt.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Stierenmarkt en berenmarkt voor de S&P500
Stierenmarkt en berenmarkt voor de S&P500

 

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.