Uw advertentie hier?


Zijn de beurzen te hard gestegen? Technische analyse voor de Nasdaq 100

technische analyse software

Komende week presenteren vier van de ‘big five’ hun resultaten wat waarschijnlijk invloed gaat hebben op de beurzen. Deze ‘big five’ zijn Alphabet (moederbedrijf van Google), Amazon, Apple, Facebook en Microsoft. Deze vijf bedrijven worden de ‘big five’ genoemd omdat zij goed zijn voor maar liefst 18 procent van de weging in de S&P500. Opvallend is dat de laatste keer dat de vijf grootste aandelen in de S&P500 een soortgelijke of hogere weging hadden ten tijde van de internetbubbel was. Ze zijn nu met ongeveer 5,25 biljoen dollar aan beurswaarde evenveel waard als de ‘kleinste’ 300 bedrijven in de S&P500 die 5 biljoen dollar vertegenwoordigen.  De resultaten van de grote vijf kunt u verwachten op:

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Technische analyse Nasdaq 100

De Nasdaq 100 is één van de leidende indexen voor de rest van de wereld. De grote vijf zijn ook hierin vertegenwoordigd met maar liefst een weging van ruim 43 procent. Met recente records op veel beurzen wereldwijd en dus ook in Amerika lijkt alles goed te gaan. Er moet echter gewaakt worden voor teveel euforie want dan kan er een correctie plaatsvinden. Onderstaande weekgrafiek voor de Nasdaq 100 laat het koersverloop sinds 2011 zien. Het 100 daags voortschrijdend gemiddelde (1) werkt doorgaans als een soort van magneet. Loopt de koers er te ver vanaf dan is deze vroeg of laat geneigd er weer naartoe te trekken. Dit is zowel in positieve als negatieve zin dus bij een correctie of crash zal er ook herstel richting deze lijn zijn. Nu is de afstand van de index tot dit voortschrijdend gemiddelde fors opgelopen. Eind 2018 liep het verschil op tot ongeveer 1.510 punten, dit is nu al 1.720 punten.

Een andere indicatie zijn de bollinger bands die afgeleid zijn van het voortschrijdend gemiddelde. De grenzen van deze indicator zijn aangegeven bij 2 en 3. In de grafiek ziet u ook dat het vrijwel nooit voorkomt dat de index zover boven het bovenste kanaal van de bollinger bands komt. Het bovenste kanaal van de bollinger bands zal waarschijnlijk in de komende weken verder oplopen maar er mag verwacht worden dat de index hier weer naartoe trekt. Tot slot is er nog de RSI indicator (4) welke nu op een niveau van 79,5 is gekomen. Dit is ruim in de zone van overbought (>70). Deze indicatoren geven aan dat er veel euforie in de markt zit maar dit kan lang aanhouden, toch is voorzichtigheid gewenst als verschillende indicatoren een sein afgeven.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Technische analyse Nasdaq-100 (weekgrafiek)
Technische analyse Nasdaq-100 (weekgrafiek)

Legenda bij grafiek(-en):
Groene lijnen = steunlijnen
Rode lijnen = weerstanden

Disclaimer: de technische analyses op www.beursig.com zijn geen advies tot kopen, houden of verkopen van een aandeel of ander beleggingsproduct. Een technische analyse kan achterhaald worden na verloop van tijd, nieuws en/of (macro) economische ontwikkelingen.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.