Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Wide moat aandelen, aandelen van bedrijven met een voorsprong


Uw advertentie hier?


Wide moat aandelen, aandelen van bedrijven met een voorsprong

wide moat aandelen beleggen in trends aandelen beurs

De term moat geeft in de financiële en beleggerswereld aan in welke mate een bedrijf voorsprong heeft op de concurrentie. No moat betekent uiteraard geen voorsprong. Narrow moat geldt voor bedrijven met enige voorsprong. De term wide moat wordt alleen gehanteerd bij bedrijven die duidelijk én langdurig voor liggen op hun concurrenten. Tevens moeten analisten de verwachting hebben dat dat voorlopig ook zo blijft. Wide moat aandelen zijn dus aandelen van bedrijven die een sterke marktpositie hebben en die dit voorlopig niet kwijt lijken te raken.

Wide moat aandelen

De term moat kunnen we letterlijk vertalen als ‘slotgracht’. Wide moat is ltterlijk vertaald brede gracht. Zie het als een gracht die in de middeleeuwen rondom een kasteel werd gegraven, om daarmee kwaadwillenden buiten en op afstand te houden. Een economische moat beschermt de winstgevendheid van een bedrijf door middel van haar concurrentievoordeel.

Hoe worden wide moat aandelen bepaald?

Er zijn vijf factoren die bepalen of en in hoeverre een bedrijf een concurrentievoordeel heeft. Analisten nemen deze dus mee in hun beoordeling:

 • immateriële activa, zoals patenten, een merknaam, overheidslicenties
 • netwerkeffect (een toenemende binding van klanten)
 • kostenvoordelen (goedkoper kunnen produceren)
 • schaalvoordelen, door de grootte van het bedrijf
 • overstapmogelijkheid (hoe makkelijk, en tegen welke kosten, kan een klant overstappen naar een concurrent)

Geen ééndagsvliegen

Bedrijven die het tijdelijk heel erg goed doen, bijvoorbeeld door een slimme zet bij een tijdelijke trend, krijgen geen moat kwalificatie. Pas als een bedrijf minimaal 10 jaar een concurrentievoordeel heeft, komt het in aanmerking voor een ‘narrow moat’ waardering. Voor ‘wide moat’ geldt zelfs minimaal 20 jaar. We hebben het dus alleen over bedrijven die al vele jaren aan de top staan en bijna onaantastbaar zijn in die positie.

Beter rendement op lange termijn

Wide moat aandelen blijken geen aandelen waarvan u op korte termijn altijd een goed rendement kunt verwachten. Op langere termijn presteren ze echter beter dan de benchmark met vergelijkbare aandelen. Het zijn dus duidelijk aandelen voor beleggers met een wat langere beleggershorizon.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Prestaties, voorbeelden en ETF

Ruim veertig Europese bedrijven hebben de allerhoogste mate van concurrentievoordeel. Iets meer dan de helft daarvan had vijf jaar geleden ook al een wide moat. Iets meer dan één derde hoorde toen zelfs nog niet eens bij de narrow moat aandelen, de rest had die kwalificatie toen wel al.

Voor wie zoekt naar inspiratie om te beleggen in wide moat aandelen kan een blik werpen op onderstaand overzicht. Wilt u niet één of meerdere aandelen kiezen maar direct met één beleggingsproduct beleggen in deze sector dan is de VanEck Vectors Morningstar Wide Moat ETF een idee. De tien grootste posities in deze ETF aangevuld met een aantal bekende bedrijven zijn:

 1. Bristol-Myers Squibb Company 2.75%
 2. salesforce.com, inc. 2.71%
 3. ServiceNow, Inc. 2.66%
 4. Microchip Technology Incorporated 2.64%
 5. BlackRock, Inc. 2.64%
 6. Philip Morris International Inc. 2.62%
 7. Facebook, Inc. Class A 2.61%
 8. NIKE, Inc. Class B 2.60%
 9. Altria Group Inc 2.60%
 10. Intel Corporation 2.55%

Overige bedrijven en wide moat aandelen van naam: Biogen, Pfizer, Caterpillar, Medtronic, Berkshire Hathaway, Amazon.com, Merck & Co., Wells Fargo & Company, Gilead Sciences, Microsoft Corporation, Domino’s Pizza, en McDonald’s Corporation.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.