Bollinger Bands, populair middel bij technische analyse uitgelegd

Technische analyse thumbnail

Bollinger Bands zijn een veel gebruikt middel bij technische analyses, het is één van de populairste indicatoren voor technische analyses. De indicator bestaat uit een range tussen twee kanalen/grenzen. Dit is de bovengrens en de ondergrens die mede afhankelijk zijn van de volatiliteit van de onderliggende waarde waar de analyse op wordt uitgevoerd. Ze zijn beiden afgeleid van het eenvoudig voortschrijdend gemiddelde (SMA ofwel simple moving average). De grenzen liggen op de grafiek twee standaarddeviaties van het voortschrijdend gemiddelde van de onderliggende waarde af. Met behulp van de grenzen kunt u bepalen waar steunen of weerstanden liggen.

Het bepalen van Bollinger Bands

Het bepalen van de Bollinger Bands doet men vaak met behulp van technische analyse software. Hiermee worden drie lijnen gemaakt op basis van een koersgrafiek van een waarde zoals aandeel, valuta of bijvoorbeeld een grondstof. De basis is de lijn van het SMA, het eenvoudig voortschrijdend gemiddelde, uitgezet over meestal 20 dagen. Hierna kunnen de grenzen/kanalen worden bepaald. De bovengrens is het SMA plus twee standaarddeviaties en de ondergrens is het SMA minus twee standaarddeviaties. Het SMA is dus normaal gesproken op basis van de laatste 20 slotkoersen. De gemiddelde koers over de laatste 20 dagen is dan de waarde voor het SMA. Dit kan in software vaak worden gewijzigd in andere tijdframes en de software past dan automatisch de grenzen/kanalen aan.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Wat kunt u met deze indicator?

Deze populaire indicator geeft een aantal signalen af die handig zijn voor beleggers. Zo kan de volatiliteit in beeld worden gebracht wat inzicht kan geven op het koersverloop op korte termijn. Wanneer de grenzen/kanalen dicht bij elkaar staan dan is de volatiliteit beperkt, grote schommelingen zijn dan niet waarschijnlijk. Staan de grenzen/kanalen juist ver uit elkaar dan is de volatiliteit hoog en zijn grote schommelingen op korte termijn aannemelijk. Naast eventuele steun of weerstand kunnen afleiden van de Bollinger Bands zijn er ook weer afgeleide indicatoren van deze Bollinger Bands. Dit kunnen bounces of squeezes zijn. Deze kunnen een weerstand of steun aangeven.

Bij een bounce komt de koers tegen de bovengrens aan en hierna daalt de koers (tijdelijk). Dit kan een signaal zijn dat er een retracement of correctie volgt maar dit zegt niks over het verloop van een trend. Binnen een trend zijn er golfbewegingen en deze gaan op en neer.

Bij een squeeze lopen de grenzen/kanalen naar elkaar en dus ook naar het SMA toe. Dit kan een signaal zijn dat er een uitbraak aanstaande is, overigens kan die uitbraak zowel opwaarts als neerwaarts zijn.

In de onderstaande grafiek zijn verschillende bovenstaande termen terug te vinden. De bounces zijn verdeeld in bull-bounces: opleving van de koers is waarschijnlijk en bear-bounces: correctie is waarschijnlijk. De squeezes zijn ook te herkennen net als het SMA (eenvoudig voortschrijdend gemiddelde) met de blauw gestippelde lijn en de bovengrens (rood) en ondergrens (groen).

Bollinger Bands met bounce en squeeze voorbeelden
Bollinger Bands met bounce en squeeze voorbeelden

Zin en onzin van Bollinger Bands

Beleggers zullen nu benieuwd zijn of deze indicator in technische analyse nuttig is. Er zijn voordelen en nadelen aan de indicator, voordelen zijn de indicatie geven voor een trend, steunen en weerstanden aangeven en volatiliteit aan zien komen. Er zijn echter ook een aantal nadelen want alleen op basis van Bollinger Bands een analyse doen is te beperkt. John Bollinger, de uitvinder van deze indicator, geeft zelf ook aan dat de indicator gebruikt moet worden in combinatie met andere indicatoren. Daarnaast worden de weerstanden mede bepaald aan de hand van actuele koersvormingen. Ze geven niet goed een mogelijk verder koersverloop aan want een trend kan al zijn ingezet op het moment dat de Bollinger Bands iets aangeven.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

Flatex beleggen

Gratis Beleggen
Geen kosten op tal van aandelen en beleggingsproducten!Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.