Analisten verwachten grotere uitverkoop op beurzen “tijd voor correctie”

volatiliteit aandelen beleggen angst index VIX

Analisten van Bank of America Merrill Lynch verwachten dat de S&P500 nog 6 à 7 procent kan dalen mede door geopolitieke invloeden. De marktkenners denken wel dat dit verlies in de maanden daarna weer goed wordt gemaakt. De eindejaarsrally van 2019 was snel en sterk waardoor de beurzen nu in een overbought zone zijn gekomen. Een afkoeling of zelfs een tijdelijke terugval is dan te verwachten. Tony Dwyer van Canaccord Genuity liet weten dat het overbought gaan en het hoge optimisme zorgen dat de beurzen klaar zijn voor een technische correctie. Nu komt daarbij toevallig het opgelaaide conflict met Iran wat de aanzet kan zijn tot een terugval van de beurzen wereldwijd.

De daling op de beurzen kan dus voor een grotere uitverkoop zorgen. De euforie was misschien ook wel erg groot geworden onder beleggers na een fantastisch 2019 en een sterke eerste beursdag in 2020. Na de Amerikaanse luchtaanval in Irak waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood en de olieprijzen stegen maakte de euforie plaats voor meer realisme. Niet alle aandelen hadden te lijden onder de escalatie tussen Iran en de VS want aandelen van oliemaatschappijen omarmden de stijging van de olieprijs.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Afkoeling na euforie

Historisch gezien zijn dalingen van 6 à 7 procent geen uitzondering bij geopolitieke escalaties. Hoofd van de Amerikaanse aandelen en kwantitatieve strategie bij Bank of America Merrill Lynch, Savita Subramanian, onderzocht eerdere schokken zoals de Brexit en de ineenstorting van de Argentijnse economie. Zij verwacht dat de daling van de beurzen in lijn zal zijn met deze escalaties waarna een herstel volgt. Daarbij voegde ze toe dat pieken in olieprijzen slecht kunnen zijn voor het sentiment en het consumentenvertrouwen. Een hogere olieprijs zal inflatie aanwakkeren en economische groei negatief kunnen beïnvloeden.

Er zijn analisten die een daling van 10 procent verwachten en dit is vooral een terugtest van het hoge niveau van de RSI indicator. De relatieve sterkte-index voor de S&P500 sprong tot boven 78 op 26 december. Dit was het hoogste niveau sinds januari 2018. Een waarde vanaf 70 staat bij de RSI indicator voor overbought. Tony Dwyer, chief market strateeg bij Canaccord Genuity, gaf aan dat er een correctie kan komen van 10 procent ten opzichte van het hoogste punt in 52 weken.

Welke aandelen nu kopen?

Beleggers die zich enigszins willen indekken tegen de risico’s van een mogelijke correctie kunnen terecht in bepaalde sectoren. Zakenbank Morgan Stanley geeft aan dat zogenaamde large caps, zeg maar de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld, en defensieve aandelen van goede kwaliteit een correctie normaal gesproken het beste weten te verteren. Dure groeiaandelen met hoge waarderingen kunnen het beste worden vermeden. U kunt hiervoor ook kijken naar de bèta van aandelen, een hoge bèta geeft aan dat het aandeel veel kan dalen bij een daling van de beurzen. Een lage bèta geeft aan dat het aandeel doorgaans juist gelijk of zelfs minder zal dalen dan dat de beurzen doen.

Let op, de analisten gaan er niet vanuit dat de daling en escalatie met Iran zorgt voor een berenmarkt of een economische recessie. Meestal herstellen aandelen weer na een dergelijke escalatie en blijken deze momenten vaak een mooi moment te zijn om bij te kopen.

Meer over beleggen en de beurzen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.