Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beleggen in trends voor de komende jaren èn uw portefeuille


Uw advertentie hier?


Beleggen in trends voor de komende jaren èn uw portefeuille

wide moat aandelen beleggen in trends aandelen beurs

Ontwikkelingen in de wereld gaan enorm snel en daar kunnen beleggers natuurlijk slim op in spelen. Durf vooruit te kijken en zie op tijd de kansen, beleggen in trends kan u een mooi rendement opleveren. Het afgelopen decennium was bijvoorbeeld de technologiesector een sector die het uitmuntend deed. Natuurlijk gemiddeld genomen want in elke sector zijn er tegenvallers. Er zullen weinig sectoren zijn die het de afgelopen 10 jaar beter deden dan de technologiesector. Denk dan vooral aan een aantal Amerikaanse grootmachten zoals Google (Alphabet), Microsoft, Facebook en natuurlijk Apple.

Beleggen in trends is beleggen in de toekomst

Zo snel de ontwikkelingen in de afgelopen 10 jaar zijn geweest zullen ze ook de komende 10 jaar zijn. Ruim 10 jaar geleden was er de laatste grote financiële crisis en het herstel mag er zijn. Inmiddels zijn de indexen in hun langste bullmarket ooit. Beleggen in trends deed het veelal nog beter dan de indexen. Inmiddels zitten beleggers in een tijd waarin rentetarieven historisch laag staan en dit heeft ook zijn effect op aandelen. Zijn aandelen nu overgewaardeerd of niet? Verschillende indicatoren lijken aan te geven dat er zeker niet de overwaardering is zoals die er was ten tijde van de internetbubbel in 1999 en 2000.

Zakenbanken blikken inmiddels ook vooruit en hiermee komt beleggen in trends natuurlijk ook onder de aandacht. Verschillende factoren krijgen steeds meer aandacht, denk aan klimaatverandering, een sterke vergrijzing in met name de westerse wereld en centrale banken die graag inflatie op een ‘normaal’ niveau willen krijgen. Onder meer Bank of America schreef hierover in een rapport over wereldwijd investeren.

Wat zijn de trends van de toekomst?

Een wereldwijd georiënteerd onderzoeksteam deed onderzoek naar beleggen in trends voor de komende 10 jaar. Deze trends zullen waarschijnlijk allen een belangrijke rol gaan spelen in de wereldeconomie. Onderstaand overzicht zijn de grote trends voor de komende jaren. In een aantal valt niet direct te beleggen maar er kan wel rekening mee worden gehouden.

  • Een omslag in de globalisering.
  • De kans op een grote recessie.
  • Het falen van monetair beleid.
  • Grote veranderingen in demografie.
  • Grote omschakelingen vanwege klimaatverandering.
  • Automatisering en de opkomst van robots.
  • Splinternet, het versplinteren van meningen en groeperingen op internet.
  • Verdere ontwikkeling van kapitalisme.
  • Internet of things (en kunstmatige intelligentie).
  • De ruimte, de eerste stappen naar commercialisatie voorbij de wereld.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Beleggen in trends uitgelicht

Een aantal van de bovenstaande trends zijn hieronder uitgelicht. Dit zijn niet de meest kansrijke trends omdat elk van de tien trends een grote kans van slagen hebben. Het zijn wel belangrijke trends die mogelijk meer impact gaan hebben op de beurzen dan de overige vijf.

De kans op een grote recessie

Veel economen zijn het er over eens dat de wereldeconomie binnen de conjunctuur aan het einde van de economische expansie zit. Het monetaire beleid lijkt de grenzen te bereiken waarna het fiscale beleid nog voor een impuls kan zorgen. De kans op een toename van inflatie neemt toe en dit zal ten koste gaan van groei.

Grote omschakelingen vanwege klimaatverandering

Dit is ongetwijfeld een belangrijke trend die inmiddels al de afgelopen jaren is ingezet. Bank of America verwacht over 10 jaar dat de wereldbevolking met 1 miljard mensen is toegenomen. Deze sterke groei van de wereldbevolking gaat vrijwel zeker invloed hebben op het klimaat. Daarom is het nu al belangrijk om hier maatregelen voor te nemen. Uitputting van grondstoffen maar ook klimaatveranderingen zullen een rol gaan spelen voor veel bedrijven en dus ook de beleggingen van beleggers.

Automatisering en de opkomst van robots

Misschien nogal futuristisch maar er is geen ontkomen aan dat automatisering en de opkomst van robots veel invloed gaan hebben. Bedrijven zijn er alles aan gelegen om kosten te reduceren en als dat kan door mensen in te ruilen voor robots dan is de keuze in veel beroepsgroepen snel gemaakt. Deze ontwikkeling in combinatie met een snel groeiende wereldbevolking gaat natuurlijk moeilijk samen. Steeds meer mensen gaan hinder ondervinden in werkgelegenheid. Volgens een rapport van het World Economic Forum zal in 2022 slechts 59 procent van de taken in 12 verschillende industrieën nog steeds door mensen worden uitgevoerd. In 2035 zal dit percentage dalen tot 50 procent. Sectoren die erg kansrijk zijn: kunstmatige intelligentie, automatisering en robots.

Verdere ontwikkeling van kapitalisme

Beleggers gaan steeds meer waarde hechten aan ‘ESG’. Dit staat voor Environmental, social and corporate governance. Deze drie centrale factoren meten de duurzaamheid en ethische impact van een investering in een bedrijf. Deze criteria helpen om de toekomstige financiële prestaties van bedrijven beter te bepalen. Aandeelhouderswaarde creeeren kan wel eens minder belangrijk worden dan ‘ESG’. Hierin is bijvoorbeeld een eerlijkere beloning van werknemers een onderdeel maar ook de impact van een bedrijf op het milieu. Dit laatste hangt dus weer samen met de klimaatverandering.

Beleggen in trends: internet of things (en kunstmatige intelligentie)

De groei van mensen verbonden met het internet blijft nog in een hoog tempo doorgaan. In 2030 verwacht Bank of America dat er nog eens 3 miljard mensen meer toegang krijgen tot internet dan nu het geval is. Alsof dat niet alles is, er zijn tegen die tijd ongeveer 500 miljard apparaten die verbonden zullen zijn met het internet. Dit gaat verder dan alleen de laptop of smartphone. Denk ook aan televisies, koelkasten, auto’s en ‘slimme assistenten’ in huis. Voor de komende jaren zal 5G een belangrijke trend zijn in het kunnen overdragen van alle data maar over 10 jaar zal zelfs 5G op het maximum van het kunnen zitten. Tegen die tijd zal 6G zeker zijn intrede hebben gedaan. Met zoveel aansluitingen zullen cyber security aandelen ook interessant zijn. In 2021 zal ongeveer 7 procent van het bruto binnenlands product opgaan aan kosten om cybercriminaliteit tegen te gaan.

Kortom beleggen in trends is ook beleggen met het oog op de toekomst. Probeer niet alleen in te spelen op de gevestigde waarden of alleen te beleggen in sectoren die het in de toekomst moeilijk gaan krijgen. Wilt u meer lezen over beleggen in trends bezoek dan ook het beursforum.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.