>>> Uw advertentie hier? <<<

Nasdaq, een uitleg over één van de belangrijkste beurzen ter wereld

Nasdaq 100 composite beurs aandelen

De Nasdaq is een term die nog wel eens tot verwarring leidt. Het is namelijk zowel de naam van een bekende Amerikaanse beurs als van twee belangrijke indices. Daarom geven we graag uitleg die hopelijk verhelderend werkt, zodat u deze niet meer met elkaar verward.

Waar staat Nasdaq voor?

De afkorting Nasdaq in de betekenis van beurs staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Dat is een hele mondvol, maar kortgezegd is deze Nasdaq een handelsbeurs waarop vooral technologische aandelen worden verhandeld. Toen deze beurs in 1971 werd opgericht, was dit de eerste en dus ook enige elektronische beurs wereldwijd. Men spreekt ook vaker van een schermenbeurs omdat de handel volledig geautomatiseerd verloopt. Daardoor speelt op de Nasdaq dus ook niet de hectiek en soms chaos die je vaker op andere beurzen (en in films) ziet. Deze hectiek neemt echter snel af met de vooral elektronisch gestuurde handel. Het aantal handelaren op de beursvloer is in fysieke aanwezigheid sterk afgenomen. Sterker nog, van hectiek is nog nauwelijks sprake als wij als voorbeeld de Amsterdamse beurs bekijken op Beursplein 5.

De grote groei van deze beurs werd mede veroorzaakt door de redelijk soepele eisen voor toetreding. Onder andere Apple, Microsoft en Intel maakten hun beursgang op de Nasdaq, niet bepaald kleine spelers op de technologiemarkt. ICT en biotechnologie zijn ook rijkelijk vertegenwoordigd, op de Nasdaq vinden we vooral relatief nieuwe bedrijfstakken dus. Een bekend voorbeeld is het in België en Nederland populaire aandeel Galapagos dat ook een notering heeft op deze beurs.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Invloed en omvang

In 1999 werd de ‘technologiebeurs’ de grootste Amerikaanse aandelenbeurs. Hij bestaat uit drie markten: de Capital Market, de Global Market en de Global Select Market. Om een indicatie te geven van het belang van de wereldberoemde beurs: ruim de helft van alle fondsen die in Amerika worden verhandeld, staan hier genoteerd. Het hoofdkantoor staat in New York, maar er zijn ook vestigingen in Canada en Japan. Verder is de beurs ook verbonden met de beurs van Hong Kong en met een aantal Europese beurzen.

De beurs is ongekend populair bij beleggers over de hele wereld. Dit komt niet alleen door de verschillende (grote) noteringen op deze beurs maar ook door de daarmee gepaarde graadmeter die het afgeeft. Immers een beurs met veel noteringen in een grote onderliggende waarde kan niet genegeerd worden. Het is dan ook met de S&P500 en Dow Jones één van de drie belangrijkste graadmeters voor beleggers.

Nasdaq Composite en Nasdaq-100

Als er in de media wordt gesproken over de koers van de Nasdaq, gaat het meestal over een andere Nasdaq. De Nasdaq Composite, zoals hij volledig heet, is namelijk een aandelenindex van alle aandelen die aan deze beurs worden verhandeld (ruim 3.000).

Daarnaast kennen we ook nog de Nasdaq-100. Dit is een index van de 100 grootste aandelenfondsen die genoteerd staan aan de Nasdaq. Deze index wordt erg veel verhandeld, onder andere door derivaten en indextrackers, ook wel ETF’s genoemd.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.