>>> Uw advertentie hier? <<<


Blue Chip aandelen, wat zijn het en welke kenmerken hebben ze?

Blue Chip aandelen

In dit artikel behandelen we Blue Chip aandelen. Wat zijn het precies, welke kenmerken hebben ze en hoe worden ze verhandeld? Er is geen vastomlijnde definitie van het begrip Blue Chip. Maar het gaat in principe wel altijd om aandelen van grote, gevestigde en winstgevende bedrijven. We hebben het dus over merken (en dus ook producten) die iedereen eigenlijk wel kent. Vaak zijn het ook marktleiders in een bepaalde industrie en hebben ze vestigingen in diverse landen, wereldwijd.

Mocht u zich afvragen waar de term ‘Blue Chip’ vandaan komt: hij is afkomstig uit het pokerspel, waarin de blauwe chips de hoogste waarde vertegenwoordigen. Sinds de twintiger jaren van de vorige eeuw raakte deze term in zwang.

Stabiliteit

Blue Chip aandelen hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze vaak historisch gezien steeds meer in waarde toenemen. Natuurlijk beleven ook deze aandelen wel mindere tijden en hebben ze ook last van crisistijd op de beursvloer, maar ze herstellen altijd weer. Op de langere termijn kan je Blue Chip aandelen dus als stabiel beschouwen. Het is niet perse een vereiste maar deze groep aandelen hebben vaak ook een rijke historie aan het uitkeren van dividend en het op termijn verhogen van dividend. Bijna al deze aandelen vinden we ook terug in de meest belangrijke aandelenindices, waarmee ze dus medebepalend zijn in elke index.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Voorbeelden van Blue Chip aandelen

Als we een aantal bedrijven noemen, krijgt u vast een beter beeld van Blue Chip aandelen. Zo horen Microsoft en Apple tot deze categorie, maar bijvoorbeeld ook Coca Cola en Walt Disney. U zult het begrijpen: het gaat om ondernemingen die al (heel) lang bestaan en die waarschijnlijk nooit zullen verdwijnen. Ze hebben zo’n imperium opgebouwd dat ze bijna altijd ook grote tegenslagen kunnen doorstaan. Zelfs tijdens een recessie blijven de bedrijven van deze aandelen nog winstgevend omdat ze vaak ook producten of diensten aanbieden waar altijd vraag naar blijft.

Hebben Blue Chip aandelen nadelen?

Als u bovenstaande leest, zou de conclusie kunnen zijn dat Blue Chip aandelen alleen maar voordelen hebben. Dat is echter niet helemaal waar. Een nadeel is bijvoorbeeld dat ze minder snel groeien dan sommige andere aandelen. Er is altijd wel een soort aandelen dat het beter doet, denk hierbij bijvoorbeeld aan aandelen in de technologie. Tot slot: ook Blue Chip bedrijven kunnen bijvoorbeeld van het toneel verdwijnen, mede door stilstand in innovatie. General Electric is een bekend voorbeeld dat in 2008 nog het op één na grootste bedrijf was gemeten naar beurswaarde. Vergelijken wij de beurswaarde van rond 2000 en nu dan is er nog maar ongeveer 20 procent van over.

Blue Chip aandelen zijn dus in principe bijna altijd een goeie investering, behalve als er signalen zijn dat een bedrijf in de toekomst waarschijnlijk het marktleiderschap gaat verliezen. Dit is misschien moeilijk in te schatten maar innovatie en overnames zijn hiervoor belangrijk om marktleider te kunnen blijven.

Lees meer over aandelen en beleggen op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.