Hoe zit het met de connectiviteit in België?

Network Global Data Communication Connection

We leven in een eeuw waarin we bijna ingehaald worden door de technologische vorderingen die we maken. De economie, de maatschappij: alles is ingesteld op innovatie en digitalisering. De ontwikkeling van een land wordt tegenwoordig dan ook gemeten door te kijken naar de connectiviteit.

Mobiele telefoons en wifi, video’s streamen, datacentra, glasvezelnetwerken: alles waar een netwerk of een internetsysteem bij komt kijken valt onder de noemer ‘connectiviteit’. Een land met een hoge mate aan connectiviteit heeft een betere digitale infrastructuur en kan daardoor technologische ontwikkelingen makkelijker in de maatschappij implementeren. En heeft daardoor weer de mogelijkheid een digitale economie op te bouwen die kan concurreren op wereldniveau. Anno 2019 is het van levensbelang voor een Westers land om een hoge mate van connectiviteit te hebben. Dus hoe zit het eigenlijk met België, een land waar connectiviteit, mede door de haven van Antwerpen, zo belangrijk is?

connectiviteit wifi symbool
Bron: Pexels.com

Hoe zijn we verbonden in België?

België doet het volgens de Global Connectivity Index niet slecht. Van de 79 landen die zijn geïndexeerd staat België op de 18e plek, met een score van 61 uit 100. Volgens de index is het internet in België vooral sneller geworden: er zijn meer 4G-netwerken door het land heen en ook in Big Data wordt steeds meer geïnvesteerd, zo blijkt uit het rapport van de index.

Die hoge mate van connectiviteit komt ook tot uiting in het bedrijfsleven, zegt de index. De e-commerce sector in België zou er goed voor staan: steeds meer bedrijven verkopen online, maken gebruik van digital marketing – bijvoorbeeld via sociale media – en ook overheidsdiensten worden steeds meer online aangeboden aan burgers. Ook de ICT-sector wordt als sterk en modern omschreven.

Dat overheidsbeleid is opgesteld in een plan, getiteld Digital Belgium. In dat plan staat geschreven hoe de maatschappij en economie verder kan digitaliseren en welke investeringen nodig zijn om de digitale infrastructuur in België te verbeteren. Volgens Digital Belgium moeten in 2020 bijvoorbeeld de helft van alle internetverbindingen in het land een snelheid van 1Gbps kunnen halen, en moet 4G en LTE Advanced overal in het land beschikbaar zijn.

Ook 5G, de toekomst van de mobiele telefonie maar evengoed controversieel vanwege de hetze rondom het Chinese Huawei, zou actief moeten worden gestimuleerd door zowel de overheid als het bedrijfsleven. Het idee is dat in heel België een aantrekkelijk vestigingsklimaat ontstaat voor multinationals die goede connectiviteit nodig hebben om hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Antwerpen: Schoolvoorbeeld van de Toekomst

Een van de steden in België die op dat gebied het voortouw neemt is Antwerpen, dat door de haven al een grote mate van offline connectiviteit heeft. Juist voor de grote bedrijven – bijvoorbeeld in de logistiek en transport – is een krachtige digitale infrastructuur aantrekkelijk, en is nu bezig om van Antwerpen het grootste laboratorium op het gebied van kunstmatige intelligentie en slimme technologie te maken.

Het is een initiatief dat aansluit op de zoektocht naar hoe we wereldsteden in de tijd van innovatie en technologie beter kunnen besturen. Oftewel, hoe kunnen we slimme steden creëren? Dit project, getiteld “City of Things” naar het “Internet of Things” focust zich op het verbeteren van vier pijlers: mobiliteit, veiligheid, duurzaamheid en digitale interacties met burgers. Allemaal pijlers waarbij connectiviteit een sleutelwoord is. Zoals het project zelf aangeeft: “Binnen City of Things wordt een fijnmazig netwerk van slimme sensoren en draadloze gateways in Antwerpse gebouwen, straten, pleinen en objecten uitgebouwd. Via dat netwerk worden Antwerpenaars en bedrijven binnenkort verbonden met allerlei innovatieve toepassingen. Digitale innovatie geeft de stad meer economische slagkracht.”

connectiviteit elektronica
Bron: Pexels.com

Waarom is connectiviteit belangrijk?

Steden als Antwerpen investeren dus actief in het verbeteren van connectiviteit. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Enerzijds heeft connectiviteit een economisch gezicht. Ten tijde van globalisering en digitalisering kan je met bedrijven van over de hele wereld samenwerken zonder elkaar in het echt te ontmoeten. Een goed voorbeeld van hoe dat kan werken is Malta: Van het aanbieden van een casino spel door Betway, met snelle laadtijden, webdesign en software van het hoogste niveau tot de financiële software van RS2 die over de hele wereld wordt verkocht: meer dan goede digitale infrastructuur is er niet nodig. Nu Big Data en werken in de cloud steeds meer ruimte en snelheid van het internet opeist, is het van essentieel belang dat de infrastructuur voor die sectoren van de digitale economie ook voorhanden zijn. De systemen waarmee we werken worden steeds groter en veeleisender, terwijl ook netwerken voor burgers van steeds hogere kwaliteit moeten worden.

Want dat is de andere kant van het verhaal: connectiviteit wordt door velen gezien als dé oplossing voor de vraagstukken waar de maatschappij mee kampt. Hard groeiende steden, steeds meer uitdagende taken voor overheden, duurzaamheid, criminaliteit: ze kunnen beter aangepakt of opgelost worden in een omgeving waar innovatieve toepassingen (bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s) makkelijker toegepast kunnen worden.

Voor België zijn er nog veel stappen te maken. Als het land de rol wil houden op Europees- en wereldniveau die het – mede dankzij Antwerpen – nu heeft, moeten het constant blijven proberen voorop te lopen in de ontwikkeling van slimme technologie. Het samenwerken met grote bedrijven als Microsoft gaat makkelijker als je ze kan faciliteren in de omstandigheden die ze nodig hebben. Een intensievere samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en universiteiten kan helpen. Investeringen in infrastructuur buiten de steden: niet alleen Brussel en Antwerpen hebben immers recht op een 5G netwerk.

Het nemen van het voortouw op het gebied van innovatie en het creëren van een slimme samenleving in plaats van een slimme stad, waar alles en iedereen optimaal met elkaar verbonden is, zou het streven moeten zijn. Want hoe mooi zou het zijn als België, waar de hoofdstad van Europa ligt en een van de belangrijkste havens van de wereld gevestigd is, het eerste slimme land ter wereld kan worden?

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.