Chip aandelen presteren sterk, kunt u niet kiezen koop dan een ETF

Chip aandelen beleggen ETF kopen ASML Intel

Chip aandelen hebben tot dusver een sterk jaar achter de rug. Natuurlijk zijn er ook enkele achterblijvers maar gemiddeld genomen zijn de prestaties op de beurs sterk te noemen. Zelfs zo sterk dat ze vaak een beter resultaat dan indexen laten zien. Dit is ook te herleiden naar een doorgaans hoger dan gemiddelde bèta voor chip aandelen. Dit wil zeggen dat ze meer bewegen dan de indexen en zowel in positieve als negatieve zin. Als de beurzen het goed doen zullen chip aandelen het dus nog beter doen en dat is vooral dit jaar goed merkbaar.

Toekomstgericht beleggen met chip aandelen

De prestaties van bedrijven in deze sector gaan gelijk op met de toenemende vraag naar chips. Niet alleen worden er steeds meer chips toegepast in elektronica en bijvoorbeeld voertuigen maar aan chips worden ook steeds hogere eisen gesteld. In de onderstaande grafiek is de sterke omzet te zien in chips wereldwijd. Voor 2019 verwacht men een stapje terug te doen en dit is vooral toe te schrijven aan de handelsoorlog tussen de VS en China. In 2020 zullen de verkopen weer toenemen en een oplossing in het handelsconflict kan deze cijfers nog hoger laten uitkomen.

Chip aandelen, verkopen van chips in miljarden dollars
Verkopen van chips in miljarden dollars

Kies een chip ETF

Wie op de beurs op zoek gaat naar chip aandelen komt al snel een enorm aanbod aan mogelijkheden tegen. Hier het beste aandeel voor de (nabije) toekomst uit kiezen is niet alleen moeilijk maar ook geen zekerheid. Een andere optie is dan het kopen van een chip ETF, hierin kunt u direct beleggen in tientallen chip aandelen met één beleggingsproduct. Deze ETF’s volgen de sector zo goed als mogelijk en zijn samengesteld uit voornamelijk posities in de grote bedrijven. Dit geeft een aantal voordelen:

  • U loopt niet het risico net het verkeerde aandeel te kiezen dat achterblijft op de sector.
  • De investering in de ETF volgt min of meer een sector gewogen gemiddelde.
  • Door de spreiding zijn de risico’s kleiner dan dat u een aandeel kiest waarmee het net slecht zou gaan.

Vervolg na advertentie
Natuurlijk kunt u hierdoor ook grote positieve uitschieters missen. Toch zou een ETF dan de voorkeur moeten hebben voor wie niet heel goed thuis is in chip aandelen en hieruit niet de winnaars weet te selecteren. Wie kan dat op voorhand exact aangeven? De Chip aandelen ETF met de grootste beurswaarde is de iShares PHLX Semiconductor ETF (ticker SOXX). Deze ETF heeft voor 2 miljard dollar aan posities in chip aandelen. Op moment van schrijven zijn er 30 verschillende posities opgenomen in aandelen, variërend van een half procent tot ruim 8 procent van het belegde vermogen.

Een aantal bekende namen waarin de ETF posities heeft zijn NVIDIA Corp (NVDA), Intel Corp (INTC), Broadcom Inc (AVGO), Qualcomm Inc (QCOM), Texas Instruments Inc (TXN), Advanced Micro Devices Inc (AMD) en het Nederlandse ASML Holding NV (ASML). In de onderstaande grafiek is het koersverloop van de chip aandelen ETF SOXX te zien. Met een slot op het hoogste niveau ooit werd de nieuwe maand goed gestart. Dit jaar is er al een rendement van maar liefst 45 procent behaald ondanks de druk van de handelsoorlog.

Meer over de beurs en beleggen op het beursforum

Koersverloop van SOXX (chip aandelen ETF)
Koersverloop van SOXX (chip aandelen ETF)

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.