Uw advertentie hier?


Palladium kopen of verkopen, prijs van edelmetaal bereikt recordhoogte (+TA)

In heel korte tijd is palladium het kostbaarste edelmetaal geworden en het is de vraag of palladium kopen nu nog interessant is. De prijs van palladium is in korte tijd zo snel gestegen door een acuut tekort. Met name de sterke vraag voor toepassingen om vervuiling van auto’s en vrachtwagens te beperken stuwt de prijs omhoog. Hierdoor verdubbelde de prijs in ruim een jaar en haalde het ook de goudprijs in.

Toepassingen van palladium

Het grootste gedeelte van palladium past men toe in uitlaatsystemen van voertuigen om vervuiling te beperken. Giftige uitlaatgassen worden hierdoor grotendeels omgezet in waterdamp en het minder schadelijke koolstofdioxide. Andere toepassingen zijn er in elektronica, sieraden maar ook tandheelkunde. Het edelmetaal is glanzend wit en is één van de zes metalen uit de platinagroep. Deze groep bestaat verder uit ruthenium, rhodium, osmium, iridium en platina. De delving van het edelmetaal is vaak als een bijproduct van de delving van het delven van metalen zoals nikkel en platina. In Zuid-Afrika en Rusland is de meeste productie van het edelmetaal. De grote vraag is nu om palladium te kopen of juist niet omdat de sterke stijging ook wel eens kan omslaan met winstnemingen tot gevolg.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Palladium kopen door milieuwetgeving

Het tekort aan palladium komt door een beperkt aanbod. Dat dit tekort zo snel is opgelopen komt doordat veel overheden scherpere milieuwetgeving toepast om de uitstoot van voertuigen te verminderen. Om toch te kunnen voldoen aan de eisen verhogen de autofabrikanten de hoeveelheid palladium per voertuig om de uitstoot verder te verlagen. Een grote omschakeling in Europa van diesel naar benzine voertuigen is hier ook een onderdeel van. Het gesjoemel met emissietesten van dieselwagens heeft de consument doen besluiten minder diesels te kopen en meer benzinewagens te kopen. In dieselwagens zit vooral platina en in benzinewagens juist palladium. De verschillende dieselschandalen hebben dus ook gezorgd voor meer vraag naar palladium.

Technische analyse, palladium kopen of verkopen?

Op basis van technische analyse zou nu palladium kopen waarschijnlijk niet verstandig zijn. In de onderstaande grafiek kunt u zien dat de prijs is gestegen tot aan de diagonale lange termijn weerstand (1). Een uitbraak boven deze weerstand is mogelijk en dan is de volgende diagonale weerstand (2) het volgende doel. Een meer waarschijnlijk scenario is dat het koersverloop wel binnen de stijgende trend blijft maar even een stapje terug doet naar de diagonale steun of zelfs tot de horizontale steun (3) op ongeveer $1.560. Ook op basis van de RSI indicator (4) neemt de kans op winstnemingen toe naarmate deze verder boven de 70 komt.

Lees meer over edelmetalen op het beursforum

Technische analyse palladium kopen 2019 (weekgrafiek)
Technische analyse palladium 2019 (weekgrafiek)

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.