Beleggersvertrouwen blijft vrijwel stabiel, kansen in Azië

technische analyse ING logo beleggersbarometer beurs

Het beleggersvertrouwen is deze maand vrijwel gelijk gebleven als in september. De barometer van ING die het beleggersvertrouwen in kaart brengt daalde met 3 punten naar 113. Een waarde boven de 100 is positief en onder de 100 is negatief. De barometer is een maandelijkse peiling onder beleggende klanten van ING. De algemene tendens is dat de meeste beleggers geen veranderingen verwachten in de eigen en algehele economische situatie. Meer dan de helft van de beleggers zag hun portefeuille in de afgelopen 6 maanden in waarde toenemen. Toch zijn ze gematigd voor de komende tijd en dit vertaalde zich terug in de lichte daling van de barometer. Gemiddeld genomen verwachten beleggers dat de Nederlandse sterindex, de AEX, in januari op 563 punten zal staan. De slotstand van 25 oktober was echter bijna 584 punten, een verschil van ruim 3 procent.

beleggersvertrouwen ING beursbarometer
Beleggersvertrouwen ING beursbarometer

Beleggingshorizon

Opvallend is dat de gemiddelde beleggingshorizon korter wordt. Voor 46 procent is er een beleggingshorizon van 4 tot 12 jaar, wat redelijk kort is. Daarnaast blijkt beleggen een steeds vaker voorkomend gespreksonderwerp te zijn, dit zou kunnen komen door de historisch lage rentes. 48 procent van de ondervraagden spreekt met anderen over beleggen en 35 procent heeft het hierbij ook over de eigen portefeuille.

Wij merken ook dat beleggers vaker de vraag stellen of de mooie tijd voor beleggers op zijn eind loopt. De onrust rondom brexit, de handelsoorlog en de angst voor een recessie houden beleggers zeer bezig. – Bob Homan – hoofd ING Investment Office

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Kansen in eigen land en Azië

De ondervraagde klanten zijn Nederlandse beleggers die actief zijn bij ING. Zij beleggen vooral in eigen land en dit is geen verrassing omdat de meeste beleggers beleggen in eigen land. Na het eigen land volgen al snel beleggingen binnen Europa. Van de ondervraagde beleggers verwacht 23 procent dat de beste kansen op de beurs in eigen land zijn te vinden. Na het eigen land zijn de verwachtingen voor Azië hooggespannen. Een jaar geleden zag 10 procent veel kansen op het gebied van beleggen in Azië en inmiddels is dat toegenomen tot maar liefst 17 procent. Hiermee gaan de verwachtingen tegen de prestaties in. De Aziatische beurzen presteren namelijk al enige tijd minder goed dan die van Europa en de VS. Toch leert de gemiddelde belegger blijkbaar toch beter geografisch te spreiden. In april had de gemiddelde ondervraagde 15 verschillende aandelen uit eigen land in bezit. Dit zijn er nu nog maar 8 en ongeveer eenzelfde aantal aan buitenlandse aandelen.

Lees meer op het beursforum

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.