Defensief beleggen, wat is het en waarom kiezen beleggers hiervoor?

defensief beleggen

Er zijn allerlei manieren om geld te investeren, één daarvan is beleggen. Er zijn allerlei tactieken om te beleggen. De één wil hoog rendement op korte termijn en is bereid daar risico voor te nemen. De ander investeert geld op de langere termijn en neemt genoegen met een lager rendement. Uiteraard zitten daar nog allerlei mogelijkheden tussen en kiezen sommige beleggers voor een mix van tactieken. Defensief beleggen is een tactiek die vaker wordt genoemd, maar wat is het nu eigenlijk?

Defensief beleggen: risico beperken

Eigenlijk is defensief beleggen een manier van beleggen waarbij u wel belegt maar het risico sterk beperkt. Uiteraard belegt u ook als defensieve belegger om rendement te behalen maar u gaat daarbij grotere risico’s uit de weg. U kiest dus bewust niet voor producten met een mogelijk hoog rendement op korte termijn. De reden daarvoor is heel simpel: hoe hoger de verwachte winst op korte termijn op uw beleggingen, hoe groter ook het risico op verlies is. De offensieve belegger kiest daar wel voor, de defensieve belegger niet. Natuurlijk zal een defensieve belegger een mooi rendement niet schuwen maar het beperken van risico’s is de hoofdzaak.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Voordelen defensief beleggen

Door defensief te beleggen gaat u waarschijnlijk op korte termijn niet heel veel geld verdienen met uw beleggingen. De kans is echter groot dat u meer overhoudt dan wanneer u het op uw spaarrekening laat staan. Zeker als de rente zo laag is, brengt sparen immers bijna niets meer op. Met defensief beleggen is de kans op groot verlies ook heel erg klein. De factor tijd zal in uw voordeel gaan spelen als u defensief gaat beleggen. Beperk de risico’s en profiteer op termijn van het ‘rente op rente effect’. 7,5 procent per jaar klinkt niet enorm hoog maar behaal dit gemiddeld 10 jaar op rij en uw investering is verdubbeld. 70 jaar sparen met 1 procent rente zou hetzelfde opleveren, echter die 1 procent is al zeer zeldzaam als rente.

Aandelen en obligaties

In principe zijn de meeste aandelen een manier van offensief beleggen. Er zijn echter ook aandelen waarvan het beleggingsrisico beperkt is. Dit hangt bijvoorbeeld af van de branche waarin u belegt. Niet elk bedrijf en niet elke branche is even risicovol. Wilt u voor meer zekerheid gaan? Obligaties geven een zo goed als vast rendement. Maar let op, ook hier geldt: resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Obligaties van een bedrijf of land die in zwaar weer zit, kunnen bijvoorbeeld snel minder waard worden.

Risicospreiding

Wilt u niet teveel risico nemen maar ook niet alleen maar defensief beleggen? Dan kunt u uw risico’s spreiden door een gemengde beleggingsportefeuille samen te stellen. U belegt dan voor het grootste deel in beleggingsvormen waarmee u nauwelijks risico loopt. Slechts voor een klein deel investeert u geld in een meer risicovol product. Mocht dat product het goed doen, dan is dat mooi meegenomen. Gaat het mis, dan is het effect op uw totale portefeuille beperkt.

Lees meer op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.