Winstrecessie voor de S&P500, vrees voor de wereldeconomie?

winstrecessie beleggen aandelen beurs

Voor het eerst in drie jaar is de S&P500 in een winstrecessie gekomen en de verwachting is dat dit zal doorzetten. Alle bedrijven uit de S&P500 hebben hun kwartaalcijfers gepubliceerd en de gemiddelde winst daalde met 0,35 procent. In het eerste kwartaal werd ook al een daling van de winst gerapporteerd met 0,29 procent. Dit is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2016 dat de S&P500 bedrijven twee kwartalen na elkaar minder winst maken.

Winstrecessie kan doorzetten

FactSet ondervroeg analisten naar de verwachtingen voor de komende twee kwartalen. De verwachtingen zijn somber en zouden kunnen uitkomen op een winstdaling van zelfs 3,95 procent. Dit terwijl dezelfde analisten eerder dit jaar nog uitgingen van een winststijging van iets meer dan 1 procent voor het derde kwartaal. Er is wel een sprankeltje hoop voor het laatste kwartaal. Mede door de december- feestmaand zal de algehele groei over het hele jaar toch nog uit kunnen komen op 1,3 procent.

Een winstrecessie voor in dit geval bedrijven uit de S&P500 kan een duidelijk signaal zijn voor de wereldeconomie. De S&P500 is de belangrijkste index ter wereld en deze is breed samengesteld. Het betreft dus niet enkele sectoren. De breed samengestelde index is dus ook een goede graadmeter voor de stand van zaken voor de wereldeconomie.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Zwakke en sterke sectoren

Bedrijven die in negatieve zin bijdragen aan de winstrecessie en dus in de hoek zaten waar de spreekwoordelijke klappen vielen waren vooral metaal- en mijnbouwbedrijven. Grootste oorzaken waren de dalende prijzen van grondstoffen maar wel stijgende kosten. De bedrijven uit deze sectoren lieten gemiddeld een winstdaling zien van 17,9 procent. De verwachting is dat de malaise voor deze sectoren ook komend kwartaal zo blijft. De (zware) industrie viel ook tegen met vooral Boeing die daar verantwoordelijk voor was. Mede door de problemen met hun 737 max-jets werden de resultaten gedrukt. Bouwbedrijven en gerelateerde bedrijven presteerden ook ondermaats.

Verdelen wij de S&P500 in sectoren dan is er een verdeling te maken over 11 sectoren. 5 sectoren lieten een winststijging zien en 6 een winstdaling. De sectoren die helaas de winstrecessie niet wisten te voorkomen en wel winstgroei lieten zien zijn: gezondheidszorg, telecommunicatie, financiële dienstverlening, vastgoed en nutsbedrijven. Analisten zijn gemiddeld genomen ook het meest positief voor deze sectoren met het oog op het volgende kwartaal.

Volg ook het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.