Uw advertentie hier?


Futures, wat zijn het, hoe kunt u er in handelen en wat zijn de risico’s?

beleggen in futures wat zijn futures long short

Futures is zo’n term die je regelmatig hoort in gesprekken of nieuwsberichten over beleggen. Maar wat is een future precies?

Futures zijn termijncontracten

Futures zijn eigenlijk niet meer dan financiële termijncontracten. Het woord wijst inderdaad naar de toekomst. In een future gaan twee partijen een overeenkomst aan, waarin ze met elkaar afspreken om op een toekomstig moment een hoeveelheid van een gedefinieerd product tegen een bepaalde prijs te verhandelen. Dit product kan bijvoorbeeld een agrarisch product zijn, maar er wordt ook gehandeld in edelmetalen, grondstoffen en vooral ook in financiële producten. Met een future worden er dus over en weer rechten verworven en verplichtingen aangegaan.

De handel in futures

Futures worden verhandeld op een beurs. Als u koopt op een termijnmarkt (een financiële beurs) hoeft u niet zelf een verkoper te vinden. Andersom geldt hetzelfde. In Europa vindt de handel in futures volledig plaats via zogenaamde schermenbeurzen. In Amerika wordt er nog wel eens fysiek op een beursvloer gehandeld. In de meeste gevallen gaat het echter om financiële contracten, dus zonder goederen. Voorbeelden hiervan zijn Dow Jones futures en futures op staatsobligaties.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Risico en future roll

In een future spreekt u dus af dat de één een bepaalde hoeveelheid levert en de ander daarvoor een bepaalde prijs betaalt. Hier zit een stuk risico in: u weet immers nooit zeker of de afgesproken prijs op dat toekomstige moment goed, te hoog of te laag is. Tevens zijn futures soms als investering voor de wat langere termijn bedoeld, terwijl de looptijd beperkt is. In dat geval worden ze soms, net voor het aflopen, doorgeschoven naar futures met dezelfde waarde maar met een langere looptijd. Dat wordt ‘future rolling’ genoemd. Daarmee worden dus zowel levering als betaling naar een later toekomstig moment verschoven.

Soorten future contracten

Aan het eind van de looptijd van een futurecontract moet er uiteraard worden afgerekend. Er zijn twee mogelijkheden:

Fysieke levering: dit betekent uiteraard dat er daadwerkelijk een fysieke transactie zal plaatsvinden. De verkoper levert de afgesproken hoeveelheid van het gedefinieerde product (bijvoorbeeld bieten, een bepaalde brandstof of obligaties) en de koper betaalt de afgesproken prijs.

Cash settlement: hierin wordt alleen het prijsverschil afgerekend. Is het geleverde product in waarde gestegen, dan ontvangt de verkoper alleen de waardestijging in geld en niet de totale waarde. Uiteraard is deze afrekenmethode dan van tevoren afgesproken en vastgelegd.

Lees meer over futures en beleggen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.