Insider trading: managers van Amerikaanse bedrijven verkopen aandelen

insider trading insider verkopen

Directie en managers in het Amerikaanse bedrijfsleven verkopen aandelen vergelijkbaar met het niveau van 2007. Een markant detail is dat dit net voor de financiële crisis van 2008 was. Door de verkopen neemt de vraag toe hoe duurzaam de langste beursrally in de Amerikaanse geschiedenis nog is. Onderzoek van TrimTabs Investment Research geeft aan dat insider trading in augustus goed was voor 600 miljoen dollar aan verkochte aandelen per dag. Hiermee werd augustus de vijfde maand in 2019 waarin de verkoop 10 miljard dollar of meer was. De laatste keren dat deze niveaus werden bereikt was in 2006 en 2007, kort voor de laatste bearmarket.

Insider trading als signaal

Beleggers nemen insider trading serieus omdat topfunctionarissen vaak beter op de hoogte zijn van ontwikkelingen binnen het bedrijf dan de doorsnee aandeelhouder. Inmiddels is de omvang van de beurzen natuurlijk groter dan in 2006 en 2007 maar het is toch een signaal voor voorzichtigheid. Een aantal redenen voor de verkopen zijn de handelsspanningen tussen de VS en China maar ook de vrees voor een recessie. Winston Chua van TrimTabs noemt dit een gebrek aan vertrouwen bij de topfuncties. Insider trading zal dan toenemen in de vorm van verkopen. Zij verwachten dat waarderingen voor aandelen hoog zijn en dat het moment daar is om te verkopen. Met name de angst voor een nieuwe recessie speelt hierin mee en deze is nog eens gevoed door de handelsoorlog. Door de angst voor een recessie is de nervositeit en dus ook volatiliteit op de beurzen toegenomen. 2018 kende nog de slechtste decembermaand sinds de Grote Depressie van 1929.

  • Insider verkochten in augustus voor 600 miljoen dollar aan aandelen per dag
  • In totaal waren er in augustus 10 miljard dollar aan insider verkopen
  • Augustus was hiermee de vijfde maand in 2019 met 10 miljard dollar of meer aan verkopen
  • Dit is het hoogste niveau sinds 2007Insider trading is niet altijd negatief

Hoewel insider verkopen vaak als negatief worden gezien kunnen er ook andere redenen zijn dan aankomend onheil. Nicholas Colas van DataTrek Research merkte op dat verkopen met insider trading niet altijd negatief is. Zo kan het ook zijn dat insiders juist verkopen omdat ze verwachten dat de bonussen zullen afnemen. Deze bonussen zijn vaak een afgeleide van omzetgroei of winstgroei. Wanneer er een vooruitzicht van een lagere bonus is zal een insider sneller geneigd zijn aandelen te verkopen om de lagere bonus te compenseren. Andere redenen voor verkoop buiten onheil zijn het diversifiëren van vermogen of het vrijmaken van cash om bijvoorbeeld belastingen te betalen. Veel bedrijven leggen insiders regels op waarin bijvoorbeeld een lock-up periode is waarin aandelen niet verkocht mogen worden. Dit is vaak in aanloop naar de publicatie van cijfers. De reden hiervoor is dat andere aandeelhouders niet nerveus worden en dat er geen signaal afgegeven kan worden door de insider trading.

Ondanks dat de verkopen niet altijd negatief hoeven te zijn geeft het onderzoek van TrimTabs wel aan dat de verkopen op het hoogste niveau zijn in de huidige bullmarkt. Daarnaast zijn de aandeleninkopen vertraagd maar deze kwamen dan ook van zeer hoge niveaus. Tijdens het cijferseizoen kondigden bedrijven aan om voor 2 miljard dollar per dag in te kopen. Dit is het laagste niveau in de laatste twee jaar.

Volg uw favoriete aandelen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.