Volfefe index meet de impact van de tweets van president Trump

volfefe index Donald Trump beurs beleggen index

JPMorgan Chase heeft een index geïntroduceerd die de invloed van het twittergedrag van president Trump op de rentes duidelijk maakt. Het betreft alleen de Amerikaanse renteniveaus en de uitkomst is niet eens zo verrassend voor wie de tweets van Trump volgt. De index heeft de naam ‘Volfefe index’ gekregen. Dit is afgeleid van een blunderende tweet van Trump van enkele jaren geleden waarin hij het woord covfefe had gedeeld. Vol- is afkomstig van volatiliteit die hij vaak veroorzaakt met zijn tweets. Aangevuld met -fefe maakt dus volfefe.

Vervolg na afbeelding

Volfefe index

Al eerder werd uitgelicht dat de Trump tweets veel impact kunnen hebben op de financiële markten. Wie de beurzen volgt wanneer president Trump weer eens communiceert via Twitter weet welke impact dit kan hebben. Dit is zowel in positieve als negatieve zin. Bij vlagen is dit ook een complete verrassing voor beleggers. Zo heeft hij al meermaals getweet over de onderhandelingen met China inzake het handelsconflict. Een bericht over meer importtarieven op Chinese goederen zette de beurzen flink onder druk. Berichten over positieve ontwikkelingen in het handelsconflict zetten juist weer de beurzen op winst.

Met de introductie van de volfefe index wil JPMorgan duidelijk maken dat de berichten van Trump steeds meer impact hebben op de financiële markten. Zo bleek uit onderzoek al dat de invloed op renteniveaus van Amerikaanse staatsleningen duidelijk meetbaar is. Ook de activiteit op Twitter bleek een indicator te zijn voor de financiële markten. Veel activiteit op Twitter staat vaak gelijk aan lagere beurzen. Minder activiteit op Twitter laat juist vaak meer groen voor de beurzen zien.

Volg de ontwikkelingen op de beurzen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.