Beleggen in aandelen is volgens JP Morgan weer aantrekkelijk geworden

derivaten beurs beleggen in aandelen kopen

Get ready zijn de woorden waarmee analisten van JP Morgan Cazenove hun strategienota mee aftrapten. Volgens analisten Mislav Matejka, Prabhav Bhadani en Nitya Saldanha, van de Amerikaanse zakenbank, is het weer bijna tijd om aandelen te kopen. De analisten vinden dat de kleine correctie er voor heeft gezorgd dat beleggen in aandelen weer aantrekkelijk is geworden.

Zakenbank keert zijn kar

Opvallend is dat dezelfde zakenbank ruim een maand geleden nog een sterke correctie voorspelde. Redenen voor die correctie zouden de handelsoorlog tussen de VS en China zijn maar ook de te hoge winsttaxaties van analisten. Deze winsttaxaties gaven de beurzen vleugels maar zouden wel eens de reden kunnen zijn dat uiteindelijke cijfers tegen konden vallen. Opvallend genoeg bleef de sterke correctie uit. De beurzen daalden even met ongeveer 6 procent maar lijken het ergste achter de rug te hebben.
Goed vooruitzicht om te beleggen in aandelen

De analisten verwachten nu dat de beurzen voor het einde van het jaar weer stijgen. Beleggen in aandelen is hierdoor ook weer interessant volgens de zakenbank. Om te beginnen met een opwaartse beweging in september. Redenen hiervoor zijn betere fundamentele waarderingen, de herstart van quantitative easing door de ECB en mogelijk nog een verlaging van de rente door de FED. Het is zelfs mogelijk dat de FED nog meerdere keren dit jaar de rente zal verlagen.

De eerdere hoge winsttaxaties zijn nu juist flink verlaagd. Volgens de analisten van JP Morgan zijn ze zelfs wat te pessimistisch in verhouding tot de redelijk gunstige economische ontwikkelingen. Mocht de Amerikaanse centrale bank komende maand de rente niet met de beoogde 25 basispunten verlagen maar zelfs meer dan kan dit ook een extra stimulans geven voor aandelen.

Winstgroei blijft voldoende

Over de winstgroei van de Amerikaanse economie is JP Morgan positief. Deze nam in het tweede kwartaal met 3 procent toe terwijl er verwachtingen waren dat er een krimp zou komen. De winstgroei voor het huidige kwartaal is geschat op 1,6 procent wat volgens JP Morgan behoudend is. Onderstaande grafiek geeft per kwartaal de groei van de winst per aandeel voor de S&P500 weer. Daarnaast is ook de groei van de winst per aandeel voor de Stoxx600 en de ontwikkeling van de wereldwijde inkoopmanagersindex uitgezet. Het enige dat de winstgroei nog zou kunnen stoppen is een Amerikaanse recessie.

Volg ook het beursforum

Groei winst per aandeel en inkoopmanagersindex jaar-tot-jaar
Groei winst per aandeel en inkoopmanagersindex jaar-tot-jaar

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.