Uw advertentie hier?


Stockpicking, wat is de betekenis en waar is het goed voor?

stockpicking aandelen beleggen beurs

Beleggers zijn altijd op zoek naar rendement en daar passen natuurlijk niet aandelen in waarbij de verwachting laag is. In sommige uitzonderingen kan dat wel het geval zijn maar dat lichten wij later toe. De kunst is vaak om de aandelen te selecteren die een goede prestatie zullen leveren. Dit kan natuurlijk ook een aandeel zijn dat beter zal presteren dan zijn sectorgenoten. Het kiezen van dergelijke aandelen noemt men ook wel stockpicking.

Wat is stockpicking?

Het analyseren en selecteren van aandelen is vooral iets dat professionele beleggers doen. Dit kunnen beheerders zijn van onder andere beleggingsfondsen, hedgefondsen of actief beheerde ETF’s. Zij hanteren vaak bepaalde waarderingsmethodes en systemen om zo te bepalen welke aandelen wel of juist niet aantrekkelijk zijn. De meest aantrekkelijke aandelen kunnen zo geselecteerd worden om het meeste rendement binnen te kunnen halen. De geselecteerde aandelen kunnen aan de portefeuille worden toegevoegd, dit is een onderdeel van actief beheer. De bestaande posities in de portefeuille worden natuurlijk ook geanalyseerd om te zien of deze nog voldoen aan de criteria.

Afhankelijk van het type belegger/investeerder kan er ook worden gekeken naar aandelen die slecht zullen presteren of die een groot neerwaarts risico hebben. Hier kunnen beleggers/investeerders dan op short gaan in de hoop dat men kan verdienen aan een koersdaling. Voorbeelden van dergelijke aandelen zijn die van bedrijven die in zwaar weer zitten of bijvoorbeeld biotechaandelen waarbij nieuws een grote impact op de koers kan hebben.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Actief vs. passief

Het is natuurlijk uitgesloten dat er altijd succes is met stockpicking. Toch zullen de rendementen vaak hoger zijn dan bij het willekeurig kopen en verkopen van aandelen. Juist door stockpicking krijgt de belegger een beter beeld van de toekomst van een bedrijf. Om fouten binnen de analyses te beperken worden dan ook vaak foutenmarges opgenomen in de berekeningen. Het opnemen van foutenmarges tempert enigszins de verwachtingen maar grote teleurstellingen worden hierdoor ook beperkt. De analyses en berekeningen worden uitgevoerd door teams van analisten, dit is actief beheer. Deze beheerders hebben soms ook high conviction fondsen. High conviction staat voor veel overtuiging. De overtuiging gaat dan naar een relatief beperkt aantal aandelen waarvan de beheerder verwacht dat deze goed gaan presteren. De selectie omvat dan vaak 20 tot 40 aandelen, wat voor een particulier veel is maar voor een professionele beleggende partij niet.

De tegenhanger is passief beheer en hierbij is het bijna altijd zo dat de belegger automatisch een virtueel mandje aandelen toegewezen krijgt. Hier is dan nog wel keuze uit een index, sector, geografische ligging of combinatie hiervan. Simpele voorbeelden zijn de ETF’s SPY, IVV en VOO. Dit zijn gemeten in beheerd vermogen de grootste ETF’s ter wereld. Ze volgen elk de belangrijkste index ter wereld, namelijk de S&P500. Een groot voordeel van passief beheer is dat de kosten erg laag zijn. Actief beheer kan jaarlijks een veelvoud aan kosten hebben van passief beheer.

Stockpicking is altijd zinvol

Dat stockpicking vooral wordt toegepast door professionele beleggers wil niet zeggen dat particuliere beleggers er niks aan hebben. Particuliere beleggers kunnen natuurlijk meeliften op de keuzes van de actief beheerde fondsen door daarin te investeren. In een fonds is er voldoende spreiding in vergelijking met een enkel aandeel. Een risico is er dat de particuliere belegger uit een selectie van favoriete aandelen er één kiest en dan net de tegenvaller in portefeuille neemt.

In feite kunnen particuliere beleggers zelf ook stockpicking toepassen door te analyseren welke sectoren of aandelen de komende jaren een sterke groei kunnen verwachten. Binnen deze sectoren zullen verschillende mogelijkheden voordoen om te kunnen investeren. Hoewel het altijd zinvol is om te analyseren in plaats van willekeurig te kopen zijn er ook nadelen. Het analyseren is tijdrovend en een eenling heeft vaak niet dezelfde kennis en/of informatie om tot dezelfde resultaten te kunnen komen als actieve beheerders.

Meer over beleggen op het forum

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.