Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Staal aandelen zitten in zwaar weer en verbetering lijkt nog ver weg

staal aandelen beurs beleggen

Al een tijd staan de koersen van staal aandelen onder druk en dan vooral van een aantal die een beursnotering in Europa hebben. Hier zijn een aantal redenen voor zoals economische ontwikkelingen die somber lijken te zijn. Zo lieten de cijfers van de grootste economie in Europa zien dat de industriële krimp het grootste was in zeven jaar. In Duitsland hebben vooral autofabrikanten te lijden onder minder verkopen, deze zijn met zo’n 10 procent gedaald. Dit heeft ook impact op de leveranciers van het staal. Daarnaast liet conglomeraat Siemens weten dat de outlook voorzichtig is en dat zij verwachten dat er minder afname van producten zoals windmolens zal zijn. Naast autofabrikanten en andere industrieën is de vraag naar staal vanuit bouwbedrijven ook aan het verzwakken.

Staal aandelen zijn cyclisch

Binnen de conjunctuur lijkt het erop dat het hoogtepunt van de economische expansie is geweest. Hierdoor neemt de vrees voor een recessie toe en dan neemt de vraag naar staal verder af. Cyclische aandelen zoals staal aandelen zijn hier extra gevoelig voor waardoor deze sneller zullen dalen dan de beurzen in het algemeen. In de onderstaande afbeelding ziet u de conjunctuurgolven die eigenlijk vergelijkbaar zijn met de beurzen in het algemeen. De algehele trend is over de lange termijn stijgend maar dit gaat niet in één lijn rechtdoor. Net als de beurzen kent de conjunctuur ook zijn ups and downs.

Conjunctuur business cycle golfbeweging economie
De verschillende fasen binnen de conjunctuurgolf

De overgang van economische expansie naar een recessie heeft een aantal kenmerken. Economische groei is over de top, productie neemt af en orders voor bedrijven dalen. Er kan nog een economische groei zijn maar de groei vlakt af. Mochten er in een economie twee kwartalen na elkaar zijn van een krimp dan pas spreekt men van een recessie. Bepaalde aandelen zijn dan het beste te vermijden zoals de cyclische bedrijven waaronder staal aandelen. Beleggen in consumptiegoederen is dan een beter alternatief, natuurlijk kunnen deze ook mee dalen maar deze worden vaak als defensief gezien.
Staal aandelen zijn volatiel

Staal aandelen zijn doorgaans volatiel en hebben een wat hogere bèta. Dat wil zeggen dat deze aandelen sterker bewegen dan de aandelenbeurzen. Zo heeft marktleider ArcelorMittal een bèta van ongeveer 1,8. Gemiddeld genomen stijgt of daalt ArcelorMittal dan een factor 1,8 ten opzichte van de beurzen. Met name de laatste weken is dat duidelijk te zien aan de koers van het aandeel. Het heeft niet alleen te lijden onder de afkoelende economie en de handelsoorlog maar ook nog eens de hoge volatiliteit van het aandeel. De keerzijde van de medaille is dat bij een herstel van de beurzen het aandeel normaal gesproken ook meer stijgt.

Een herstel van de beurzen kan waarschijnlijk pas worden verwacht als er een oplossing komt in de handelsoorlog tussen de VS en China. Daarnaast blijven de zorgen over de wereldeconomie al heeft dat verband met de handelsoorlog. Bij de tweede kwartaalcijfers van dit jaar waarschuwde de CEO van het bedrijf, Lakshmi Mittal, al dat de marges onder druk staan. Dit komt door lagere staalprijzen en hogere kosten voor materiaal. Dit kan op termijn voor grote problemen zorgen.

Halveringen in 1 jaar tijd

In de onderstaande grafiek zijn de koersen van grote staalbedrijven samengevoegd. ArcelorMittal (blauw), Tata Steel (rood) en Salzgitter (paars). Andere staalgerelateerde aandelen zoals AMG (groen) en Aperam (oranje) zijn ook opgenomen. De verliezen over het afgelopen jaar liegen er niet om en van de vijf aandelen hebben er vier de koers al minimaal zien halveren.

Bezoek het beursforum

Koersverloop van staal aandelen in het afgelopen jaar
Koersverloop van staal aandelen in het afgelopen jaar

Kopafbeelding: Shutterstock

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)